Därför tvingades verkstaden till konkurs

För två veckor sen stod det klart att Ödeshögs mekaniska AB hade en skuld på fem miljoner kronor. In i det sista vändes det på alla stenar, men konkursen gick inte att undvika.

Efter 30 års verksamhet försattes Ödeshögs Mekaniska AB i konkurs och 60 anställda varslas om uppsägning.

Efter 30 års verksamhet försattes Ödeshögs Mekaniska AB i konkurs och 60 anställda varslas om uppsägning.

Foto: Julia Djerf

Ödeshögs kommun2019-11-21 05:01

Dagarna efter konkursen av Ödeshögs mekaniska AB, pågår ett intensivt arbete för att hitta en ny ägare till metallverkstaden. Driften är igång och alla 60 anställda arbetar precis som vanligt, ändå är allt på ett sätt helt annorlunda.

– Visst är det dramatiskt och turbulent – en konkurs skakar ju om, säger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand från advokatfirman Delphi.

– Personal, kunder och underleverantörer undrar ju vad som ska hända nu.

Att företaget har haft en skuld gällande uteblivna pensionsinbetalningar hos ett försäkringsbolag har gått att läsa i bolagets årsredovisningar. Men hur stor skulden har varit, menar ledningen att ingen har känt till förrän den 19 månader långa utredningen presenterades av försäkringsbolaget.

– För två veckor sen fick man klart för sig att det inte rörde sig om en miljon – utan om fem miljoner. Man skulle kunna kalla det för en pensionslönesmäll.

Enligt konkursförvaltaren så har bolaget fullgjort sina skyldigheter när det gäller att betala in alla pensioner för sina anställda. Vd:n, Jan Dacksjö, delar bilden.

– Ägaren har blivit utsatt för något som han inte har kunnat påverka. Han har litat på experter och gjort rätt för sig.

Orsaken till konkursen ska utredas vidare. Magnus Nedstrand nämner att det kan finnas fler bidragande orsaker utöver skulden, men att den var den utlösande faktorn. In i det sista försökte parterna komma överens om en avbetalningsplan, men till slut tvingades man inse att en sådan plan skulle utarma rörelsen på sikt. Konkursförvaltaren har varit i kontakt med alla kunder och ingen har valt att häva sin avtal.

– Det har aldrig varit en diskussion om att stänga ner. Vi kan fullfölja alla åtaganden och se till att kunderna får sina leveranser precis som vanligt under en övergångsperiod.

 

Konkursförvaltaren säger sig ha blivit nedringd av flertalet intressenter som vill diskutera ett övertagande av verksamheten. Intressenterna uppges vara både lokala och internationella.

– Det är ju klart att köpeskillingen styr, men man vill ju också att så många som möjligt av de anställda ska få en ny anställning.

I början av nästa vecka inleds samtalen och förhoppningen är att kunna presentera en ny ägare före jul. Hur en eventuell ny ägare ser på den framtida bemanningen går inte att förutspå.

Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand och vd:n Jan Dacksjö går igenom schemat för kommande möten med kunder som vill höra hur de tänker om framtiden.
Konkursförvaltaren Magnus Nedstrand och vd:n Jan Dacksjö går igenom schemat för kommande möten med kunder som vill höra hur de tänker om framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!