40 konstnärer visar upp sina verk

För 23:e året i rad var det i helgen dags för konstsalong. Ett 40-tal amatörer och yrkeskonstnärer visar upp sig.

Konstnärerna Krister Blixt Kerstin Grönvall och Marianne Andersson på Ödeshögs 23:e konstsalong.

Konstnärerna Krister Blixt Kerstin Grönvall och Marianne Andersson på Ödeshögs 23:e konstsalong.

Foto: Sune Johansson

Ödeshögs kommun2019-11-10 12:08

– Vi bjuder numera in intresserade även från grannkommunerna, berättar Marianne Majsa Andersson i Ödeshögs konstförening.

Kulturskolan är platsen för denna händelse, och bredden är som vanligt stor både i stil och material. Flera skulpturer i mindre format står på piedestaler mitt i rummet och omringas av alla målningar.

Varför finns det så många konstnärer i lilla Ödeshög?

– Det är Omberg, svarar Kerstin Grönvall direkt och säger sig syfta på mystiken och magin med berget mellan slätt och sjö.

Hon tyckte själv inte hon hade något hon ville visa i år, men är på plats och tittar på andras verk.

Men flyttar konstnärerna hit, eller blir folk konstnärliga av att bo här?

– Det är nog båda delarna, tror Marianne.

En ström av besökare kommer från grårusket utanför kulturskolan in i lokalen för att titta. Där är det varmt och välkomnande och positiv stämning. Marianne berättar en annan positiv nyhet för kulturlivet i Ödeshög. Det är nu klart att Kulturföreningen Saga köper sitt kulturhus av Ödeshögskooperativet efter att man hyrt sedan det invigdes för exakt två år sedan.

– Det innebär att verksamheten kan fortsätta, säger Marianne och passar på att klaga lite på kommunen som hon menar är njugg när det gäller att ta sitt kulturansvar.

Nu finns det ju aktiva kulturföreningar som jobbar hårt och ideellt, men medlemstalet minskar enligt Marianne. Och när det gäller Saga så hoppas hon att bidrag kan komma även från annat håll, till exempel mikrofonden.

Karta: Dans- & Musikskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!