Skälet till senareläggningen av bokslutet, till den 30 mars, är pågående diskussioner angående bolagets finansiering. Företaget har drabbats av flera kriser och avhopp senaste åren. Cyberos ledning tillsätter nu styrelseledamoten Tommy Magnusson som tillförordnad vd.

Johan Ahlström tillsattes som vd, så sent som den 23 januari i år. Kort senare gjordes nedskärningar av personalen, och man inledde även ett samarbete med Missing people där Cybaeros huvudprodukt – obemannade helikoptrar – ska kunna användas vid eftersök av försvunna personer. Sedan kom ett nytt bakslag. Pengarna tog slut. Företaget meddelade att man inte längre tror att storfinansiären Bracknor – som dök upp som en räddande ängel i somras – kommer att kunna skicka in mer pengar (i form av lån uppdelat i sju omgångar som skulle omvandlas till aktier). Detta trots att man avtalat om en slutlig summa på 5,25 miljoner amerikanska dollar.

Därmed var Cybaero nära randen till konkurs igen, även om man också beskrev att man fortfarande sökte finansiärer. Den 16 februari kom beskedet från företaget att man befann sig i likviditetskris och att man inte kan utesluta konkurs. Handeln på börsen stoppades och ligger nere. Cybaero uttalade då att man undersökte om hälften av aktiekapitalet är förbrukat. I ett sådant läge är konkursen vanligtvis nära.

Artikelbild

| Styrelsen. Michael Auerbach, styrelseordförande i Cybaero, svarar inte på våra frågor.

Cybaeros historia har de senaste åren kantats av exportproblem, insideraffärer, minusresultat och justeringar i ledningen. 2016 lämnade vd:n Mikael Hult bolaget och efterträddes av Rolf Schytt 2016. Han satt på posten i cirka ett år innan han fick kliva av och gick till andra uppgifter. Schytt byttes ut mot tidigare finanschefen Mikael Smith. En tillfällig lösning som aldrig permanentades då även Smith lämnade företaget. Tidigare ordföranden Claes Drougge lämnade i mars 2017, och angav hälsoskäl. In kom Michael Auerbach som ordförande. Och Johan Ahlström kom in för ett par månader sedan som ordinarie vd, men efterträds nu alltså av 62-årige styrelseledamoten Tommy Magnusson.

Vi har ställt ett antal frågor till Cybaeros styrelseordförande Michael Auerbach, som väljer att inte ge några övriga kommentarer för tillfället.

– Tommy Magnusson tillför vd-rollen en mycket stor erfarenhet av flygverksamhet och företagsledning. Han är en ovärderlig ledamot i Cybaeros styrelse, skriver New York-baserade styrelseordföranden Michael Auerbach i ett pressmeddelande.