Krönika I morgon är det första september och hösten är på gång, även om detta inte varit känslan under den gångna veckan då en rejäl värmebölja drog in och fick oss att plocka fram shortsen igen. Det känns emellertid som denna helg är den sista stora evenemangshelgen för sommaren och några av arrangemangen skulle verkligen tjäna på fortsatt sommarklimat.

Under lördagen har vi Vadstena triathlon, som år för år blir en allt större folkfest. Och i Motala är det regnbågsfestival, som bjuder på ett späckat program från förmiddagen till inpå natten med eftermiddagens parad som huvudnummer. Ibland hör man röster som ifrågasätter pridefestivalen, vilket känns märkligt, eftersom vi fortfarande får höra om alltför många händelser som visar att långt ifrån alla tycker det är självklart med människor lika värde. Jag har själv fått en del samtal från läsare som inte tycker att vi ska skriva om ”sånt där”. Så i mitt tycke behövs Motala pride.

Det är för övrigt Robin Nordh, som av er läsare blev utsedd till Årets Motalaförebild i fjol, som är en av eldsjälarna bakom detta evenemang.

Det är dock långt ifrån allt som händer. Under morgondagen arrangeras Idrottens dag i Motala. Det kommer att bli, minst sagt, späckat med sport i Stadsparken och på hamnparkeringen. Det går att testa och få veta med om 45 olika sportaktiviteter! Också detta ett viktigt evenemang, för vi vet alla att vi blivit allför stillasittande och att detta blir ett allt större samhällsproblem. De kanske mest bekymmersamma är att barn och ungdomar i allt mindre uträckning idrotter. Så ta tillfället, av 45 sporter måste det ju finnas något som passar de allra flesta!

Det händer även saker i Vadstena. Den profilen Fredrik Särnehed har slagit sig ihop med skådespelaren Kjell Bergqvist och ordnar en storslagen välgörenhetskonsert i klosterkyrkan med Tommy Körberg och Helen Sjöholm som de stora affischnamnen. Det blir även en kvällskonsert på slottet med bland andra Martin Stenmarck och Hanna von Spreti. Jag vet inte hur de båda arrangörerna lyckats, men samtliga artister ställer upp gratis och skänker sina gager till Barndiabetesfonden och Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse. Imponerande. Och redan succé, för det verkar bli helt slutsålt till båda konserterna.

Trevlig helg!