Nu bygger de ut för att kunna ta emot fler gäster

Inom en månad räknar teamet bakom Vättershall med att en ny uteservering ska stå klar samt en ny byggnad för diskrum, personalutrymmen och varumottagning.

Daniel Soner, Johannes Utay och Roger Markström utvecklar Vättershall i Varamon.

Daniel Soner, Johannes Utay och Roger Markström utvecklar Vättershall i Varamon.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-04-12 16:20

För tillfället är området runt Vättershall en enda stor byggarbetsplats omgiven av virke, jord samt utemöbler, staplade på varandra. Men sedan bygglovet beviljades för en tid sedan är arbetet med att utveckla platsen i full gång och här är flera aktörer inblandade.

– Vi har fört en dialog tillsammans, säger Daniel Soner som arrenderar verksamheten sedan 2019, tillsammans med Johannes Utay. 

Att våga investera mitt i pandemin är dock inget som fastighetsägaren Roger Markström drar sig för.

– Jag gör inget som hyresvärd utan att de är med på det, säger han.

Den nya tillbyggnaden för bland annat personalutrymmen och varumottagning, säger Markström, kommer att kosta mellan 600 000 och 700 000 kronor. Alldeles intill den ska också en ny uteplats uppföras i ett etage, med plats för cirka 50 gäster. Här kan han inte ge någon exakt kostnadsbild i dagsläget. Men planerna på att utöka fyller flera funktioner.

undefined
Daniel Soner och Johannes Utay ser fram emot den nya uteservering i etage som inom kort ska anläggas.

– Det blir två flugor i en smäll. Vi har fått minska ner på antalet sittplatser på grund av pandemin, nu bygger vi större för att få plats för fler, säger Johannes Utay.

Något som Daniel Soner framhåller är också gästernas önskan att se vattnet, något som nu blir möjligt i ännu större utsträckning med en upphöjd servering.

Krögarduon berättar vidare att de räknar med att anställa mellan 10 och 12 personer inför säsongen. De medger också att de hoppas på att det ska komma lättnader inför sommaren så att deras koncept med bland annat trubadurunderhållning och andra aktivitetskvällar ska kunna genomföras.

Men oroliga för att de tuffa restriktionerna för krögare ska hålla i sig är de inte, hävdar de.

– Nej absolut inte. Då får vi göra som resten av världen och anpassa oss, säger Johannes Utay.

undefined
Fastighetsägare Roger Markström vill renovera strandrestaurangen varsamt. Krögarna Daniel Soner och Johannes Utay hänger på idéerna.

Fastighetsägaren Roger Markström, som även driver Vättervågen med rums- och lägenhetsuthyrning, räknar med att uppföra ytterligare en byggnad intill restaurangen på nära 100 kvadrat under nästa år. Vad den ska innehålla är ännu inte klart, men grunden är redan lagd.

Något som också står på agendan är renovering av restaurangens huvudbyggnad, som är i dåligt skick. Målet är att vinterisolera för att möjliggöra servering året runt, förklarar Markström.

– Det känns jättebra att kunna bevara kulturen i Varamon. Jag hade kunnat riva allt, men väljer att renovera varsamt, säger han.

Johannes Utay och Daniel Soner ser fram emot sommarsäsongen även om det är oklart vilka restriktioner det innebär.
Johannes Utay och Daniel Soner ser fram emot sommarsäsongen även om det är oklart vilka restriktioner det innebär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!