Så resonerar partierna kring antalet valsedlar

898 000. Så många namnvalsedlar beställde partierna till kommunalvalen i Motala och Vadstena. Rimligt antal tycker vissa, läge att tänka ett varv till tycker andra. Totalt sett finns 41 001 som är röstberättigade.

Oanvända valsedlar som ska kasseras, dessa buntar innehåller 1000 lappar vardera. Tillsammans väger de ungefär 3,6 kilo.

Oanvända valsedlar som ska kasseras, dessa buntar innehåller 1000 lappar vardera. Tillsammans väger de ungefär 3,6 kilo.

Foto: Victor Berlin

Motala2022-10-01 06:00

C, S, KD, M och SD beställde enligt principen tre gånger antalet röstberättigade till bägge kommunerna. 104 000 lappar per parti till Motala, och 19 000 till Vadstena.

– Man brukar ta den fria kvoten.Tre gånger antalet väljare.Dels för att kunna lägga ut i vallokaler, dels vill man kanske göra utskick och sådana saker, säger Roger Sandström (C), valombudsman Östergötland.

Ellen Aguirre är ombudsman för S i länet.

– Det ska finnas så det räcker till i alla olika vallokaler i alla kommuner och det är givetvis så att man är orolig för att ta i i underkant.

Hon trycker också på att en del kommuner väljer att göra utskick per post till invånarna.

– I både Motala och Vadstena var det så och man kan inte räkna med att invånarna tar med sig de valsedlar man fått hem i brevlådan när man ska gå och rösta. Då ska det finnas en ny valsedel på plats för den som behöver.

Liselott Fager, är KDs ombudsman. De har också utgått från den fria kvoten. Hon tycker dock att de har anledning att se över detta inför nästa val. Hon tror att det har gått åt färre valsedlar i år och att det är ett ändrat förhållningssätt.

– Man efterfrågar inte valsedlar innan valdagen i samma utsträckning som tidigare, säger hon.

Ingvar Smedlund tillförordnad ombudsman för M. 

– Det här beror nog till största delen på gammal tradition. Varje parti får information från Valmyndigheten att så här många valsedlar får ni gratis och då beställer man det.

– Sen kan man sätta det i ett miljöperspektiv, men jag anser nog att problemet skulle bli större om man fick för få valsedlar så de tog slut i någon vallokal, säger han.

Jan Svensson är distriktsordförande för SD som beställde den kvot man fick avgiftsfritt - en tredjedel av gick till postutskick

– Vi har tidigare lyft problematiken med att det blir mycket valsedlar över och anser att systemet skulle göras om så att det blir en valsedel med samtliga valbara partier.

Kjell Fransson är vice ordförande i länsförbundet hos L. Till Motala beställde de full kvot.

– Det är helt enkelt för att det aldrig ska fattas valsedlar. Nu pågår det en diskussion i partiet om att vi till nästa val istället ska beställa utifrån behov, inte gå på Valmyndighetens uträkningar. För visst blir ett onödigt stort svinn på valsedlar.

I Vadstena däremot krympte man sitt antal, från 19 000 till 8 000.

– Det är för att vi haft svårt att rekrytera representanter där på senaste tiden. 

Konsensus i Vadstena beställde 2 000 extra valsedlar, totalt 21 000. För det har man fått betala 106 kronor.

– Vi ville satsa på att göra flera utskick till hushållen i Vadstena. Dessutom stod vi på torget och delade ut, men jag kan hålla med om att det låter i mesta laget, säger Frida Edholm.

V och MP beställde färre valsedlar än de kunnat i bägge kommunerna.

– Vi har beställt 1,5 gånger fler än antal röstberättigade i varje kommun. Det är så vi brukar beställa. Jag tror att det är ett ganska rimligt antal, säger Malin Öst (V), tillförordnad ombudsman.

Simon Karlsson sitter i MP:s valberedning, han hörde sig för bland andra regioner för råd om hur många valsedlar de borde beställa.

– Resultatet blev till slut att det blev två tredjedelar av fri kvot. Jag tänkte mest att det skulle vara enhetligt, att om jag hade en tanke till en kommun så tog jag samma till de andra.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!