Motalatjejen coachar människor i New York

Felicia Lilja utmanade sin rädsla och kom fram till vad hennes kall i livet är, nu hjälper hon andra.

Felicia Lilja förklarar att hon kan gå omkring i New York i flera timmar.

Felicia Lilja förklarar att hon kan gå omkring i New York i flera timmar.

Foto: Johan Venemalm

Motala2021-02-28 08:00

Felicia Lilja från Motala bor nu i New York och startade för ett år sen företaget FeliciaLilja, där hon erbjuder personlig coaching och utvecklingsprogram. En livsresa som började när hon till slut överkom rädslor som suttit djupt rotade sen barndomen. 

undefined
Felicia Lilja förklarar att hon kan gå omkring i New York i flera timmar.

När hon i fjärde klass läste högt ur en engelsk bok uttalade hon ett ord fel och hela klassen började skratta åt henne. 

– Jag uttalade ordet "know" som det stavas och det tyckte alla var väldigt roligt. Det var kanske en liten händelse, men det fick väldigt stora konsekvenser. Jag skapade en identitet om hur mycket jag inte gillade engelska och undvek alla sociala förbindelser där det engelska talet hörde till.

Därefter tog det många år innan Felicia själv förstod hur mycket det hämmande hennes liv.

– Det fanns en stor längtan att utbilda mig och flytta utomlands men så fort det innehöll engelska var det inte ett alternativ längre. 

undefined
Felicia Lilja vet att hon kommer jobba med exakt samma yrke hon har nu i resten av sitt liv.

Hon började studera i Västerås på affärshögskolan och när sommaruppehållet närmade sig bestämde hon sig för att sluta begränsa sitt liv och börja öppna dörrar hon tidigare stängt. Hon insåg att livet inte kommer utvecklas mer om inte hon också gör det. 

Felicia sökte till en språkkurs i Chicago och fick bo hos en värdfamilj där hon tvingade sig själv att prata engelska och utsätta sig för den språkrädsla hon hade.

– När jag väl kom dit förstod jag att min engelska inte var så illa som jag alltid trott. Ingen skrattade när jag sa fel utan uppmuntrade mig att prata.

Efter tre månader flyttade hon tillbaka till Sverige för att studera färdigt. Men redan på hemresan kände hon en stor längtan att flytta tillbaka till USA. 

– Jag fick perspektiv på mycket av att vara i Chicago och väl i Sverige började jag ta itu med andra problem och ta upp det med berörda personer, vilket var väldigt svårt.

Vad för problem?

– Mycket från barndomen, att vara ett skilsmässobarn med allt vad det kan innebära. Det var oerhört svårt att prata med mina föräldrar om hur jag ur mitt perspektiv upplevt allt utan att ifrågasätta eller värdera deras identitet som föräldrar.

– Jag sa helt enkelt att "det här har landat hos mig nu och fått diverse konsekvenser och jag måste ta upp det med er för att kunna släppa det". Det var enormt skönt när det var gjort.

undefined
Felicia beskriver New York som en riktig terapistad, där man glömmer tid och rum.

Direkt efter examen undersökte Felicia hur olika visum fungerade och sökte skolor i New York, hon flyttade dit 2019 och började studera entreprenörskap.

I början av pandemin bildade hon sitt företag.

– Jag brinner verkligen för att få människor att se sin verkliga potential och hjälpa dem att landa i sig själva. Det är lättare än man tror att omdesigna sig själv med rätt verktyg och stöd på vägen. 

Vad för problematik brukar du och kunder prata om?

– Oj, allt egentligen. Ofta upplever jag att många bara vill kunna ha någon att prata med. Någon som är objektiv och kan se den bakomliggande orsaken till problemet.

undefined
Felicia tycker att vissa platser ger samma meditativ känsla som vanligt meditation ger. Att man finner energi och lugn i platser.

Felicia har också lärt känna den svenska regissören och tidigare musikern Johan Rencks familj som har blivit en extra familj för henne i staden. 

– Jag är så glad ha träffat dem, de är helt underbara.

Vad vill du ha ut av 2021?

– Ägna energi åt det jag redan har i mitt liv. Har tidigare alltid varit en sökare i allt men nu vill jag växa i det jag redan har och se värdet i det.

Nu bor hon på Manhattan men hennes främsta kundbas finns i Sverige. 

Kommer du bo kvar i USA?

– Det vet jag inte själv än, ska försöka följa min inre kompass och se var det slutar.

Felicia Lilja vet att hon kommer jobba med exakt samma yrke hon har nu i resten av sitt liv.
Felicia Lilja vet att hon kommer jobba med exakt samma yrke hon har nu i resten av sitt liv.
Felicia Lilja

Ålder: 29 år

Motto: "Bra saker tar tid". I ett stressigt samhälle vill alla ha snabba resultat.

Egenskaper: Inkännande, reflekterande, bra lyssnare och visionär. 

Favoritfilm: Avatar, bland tv-serier är det självklart "Sex and the city"

Förebild: Björn Natthiko Lindeblad. Lyssnade mycket på honom när jag själv hade utmattningsdepression och ångest.

Vad behöver världen mer av?: Sinnesro och mer individuellt ansvarstagande. Det individuella ansvaret ger ett kollektivt resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!