Motalakrögaren efter beskedet: "Jag är så lättad"

29 september lättas coronarestriktionerna ytterligare. Bland annat tas deltagartaket bort för både privata och allmänna sammankomster.

Restriktioner lyfts.

Restriktioner lyfts.

Foto: Rita Furbring, Peter Calén, Privat

Motala2021-09-07 16:48

– Äntligen. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, jag är så lättad. De här 18 månaderna har varit så jobbiga. Folk fattar inte vad vi behövt gå igenom för att överleva, säger en märkbart tagen Marcus Kåtorp, krögare för Harrys i Motala. 

– Det är helt fantastiskt! Det är det vi har väntat på sedan de infördes. Så det är underbart, nu kan man ju börja planera lite igen, säger Kalle Lindén, en av ägarna till Bomber Bar i Motala.

Men, säger han, man bör nog vara lite försiktig ett bra tag.

– Man vet ju inte om de införs igen. Det beror ju på om smittspridningen håller sig på de här låga nivåerna eller om den far iväg igen.

Han tycker dock att det är jätteskönt att slippa restriktionerna för de har varit en stor påfrestning och inneburit mycket extrajobb för dem berättar han.

Under tisdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en presskonferens där man meddelade att flera coronarestriktioner kommer tas bort den 29 september. Förutom att deltagartaket tas bort kommer man också att ta bort rekommendationen gällande hemarbete. "I slutet av denna månad kommer vi kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet", sa kulturminister Amanda Lind (MP) vid pressträffen. 

Krögarna i Motala har haft det hårt under pandemin. Regeringens besked innebär att de nu kan börja planera för framtiden.Redan nu har Harrys planer för flera stora fester i oktober månad. 

– Det här betyder att vi får syre inför framtiden. Vår 90-talsfest kommer bli av nu i oktober, vi har även bokat artisten Kaliffa som spelar den 15 oktober. I samarbete med Play reklam och event AB så arrangerar vi en spelning med bandet LBSB den åttonde oktober. Det känns så kul att bara kunna köra igen, säger Marcus Kåtorp. 

Öje Altun, krögare på Hamnkrogen i Motala säger att det känns väl bra men anser också att det finns både plus och minus med att restriktionerna nu ska slopas. Altun menar att det förutsätter att smittan inte fortsätter att sprida sig. 

– Det är väl inte så bra om det börjar om igen. Då går man ju igenom samma smäll igen, då ska jag ju börja göra om samma sak igen. Det är frågan om det inte är lite tidigt. Jag vet inte, det återstår att se. För restaurangen är det ju positivt och för alla näringstagare så är det ju positivt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!