Oenighet kring förlängning av Kunskapsförskolans avtal

Kunskapsförskolans bygglov i Brunnsvik upphävdes under hösten. För att fortsatt möjliggöra etableringen ville de förlänga avtalet med kommunen. Politikerna var inte överens.

Kunskapsförskolan vill etablera sig i Brunnsvik. Men, deras bygglov upphävdes av länsstyrelsen under hösten. Kommunstyrelsen var inte överens om huruvida avtalet med friförskolan skulle förlängas.

Kunskapsförskolan vill etablera sig i Brunnsvik. Men, deras bygglov upphävdes av länsstyrelsen under hösten. Kommunstyrelsen var inte överens om huruvida avtalet med friförskolan skulle förlängas.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-12-11 05:30

I slutet av oktober upphävde länsstyrelsen bygglovet för den planerade Kunskapsförskolan i Brunnsvik. Det för att den maximala bygghöjden på 3,5 meter, som tillåts enligt detaljplanen, överskreds med 40 centimeter.

För att möjliggöra en omarbetning av bygglovet valde Kunskapsförskolan, efter att bygglovet upphävdes, att ansöka om en förlängning av avtalet med kommunen. En oenig kommunstyrelse har beslutat att bevilja ansökan.

– Det tycker vi är rimligt, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, menar på att det är rimligt att förlänga avtalet med Kunskapsförskolan.

Det tycker inte S och MP, som yrkade avslag. Lena Westerlund (S) förklarar att det till stor del beror på att fastigheten är en gammal soptipp, med "väldigt lite uteyta". Hon framhåller att det har räknats på att varje barn skulle få 20 kvadratmeter var, vilket är hälften av vad Boverket rekommenderar.

I dag bedrivs ingen typ av verksamhet på fastigheten, men tidigare har förskolan Humlan varit belägen där. Lena Westerlund menar att det är tät trafik i området, vilket var problematisk redan då.

– Ingenting mot bolaget, men det är helt fel placerat, säger hon om Kunskapsförskolans vilja att etablera sig i Brunnsvik.

Hon menar att det säkerligen finns en annan, bättre placering i kommunen.

– Jag kan inte säga var, men man kanske inte skulle ha tillåtit det just där.

undefined
Både S och MP yrkade avslag till att förlänga avtalet med Kunskapsförskolan. Lena Westerlund (S) ger flera anledningar till varför fastigheten inte är lämplig för en förskoleetablering.

Samtidigt konstaterar Mark Henriksson att en fristående förskola är valfri för föräldrarna.

– Kunskapsförskolan tror på sin affärsmodell och jag tänker att det då är upp till föräldrarna att avgöra om de vill ha sina barn på den förskolan eller inte.

Han framhåller också att frågan om friyta har prövats i överklagandeprocessen. Dessutom är Boverkets rekommendation om 40 kvadratmeter per förskolebarn just det; en rekommendation.

– Om föräldrarna inte tycker det är bra tänker jag att man inte väljer den förskolan.

Är det som politiker rimligt att stå bakom förskolan om den inte följer rekommendationerna?

– Vi har satt upp ett ramprogram för när vi bygger egna förskolor. Tittar man på hur det ser ut i andra, tätare städer har man väldigt små ytor, säger Mark Henriksson.

undefined
"Kunskapsförskolan tror på sin affärsmodell och jag tänker att det då är upp till föräldrarna att avgöra om de vill ha sina barn på den förskolan eller inte", säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt Pär Uppman, VD för Kunskapsförskolan, ska det nya bygglovet redan ha skickats in.

Har ni hållit höjden den här gången?

– Jajamän, det har vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!