Kungen specialinbjuden till Motala

Carl XVI Gustafs intresse för vattenvårdsfrågor tar honom till Motala på tisdag. Det är Claes Wadsten från Motala ströms vattenråd som personligen bjudit in kungen.

Claes Wadsten,
Motala ströms vattenråd, skrev en personlig inbjudan till kungen.

Claes Wadsten, Motala ströms vattenråd, skrev en personlig inbjudan till kungen.

Foto: Anders Rörby

Motala2018-03-25 12:00

Claes Wadsten berättar att kungen brukar fiska tillsammans med en gemensam bekant. Det är tack vare denne bekant som inbjudan nådde hela vägen fram till kungahuset. Men redan innan, kände kungen till det landsbygdsutvecklingsprojekt som 2016 också mynnade ut i ett miljöpris i Motala.

– Han är jätteintresserad av vattenvård och har följt oss sedan dess, säger Wadsten.

Nu handlar det om att vidareutveckla projektet Fisketurism i Östergötland. Men tisdagens besök riktar sig endast till en grupp särskilt inbjudna. Det är allt från politiker, landshövding och personal från länsstyrelsen till representanter från Vätternvårdsförbundet som tillsammans med kungen ska besöka flera för projektet betydelsefulla platser. Lunch och föredrag kommer dock att arrangeras i Motala Folkets hus.

– Vi har tidigare gjort Norrköping och Linköping. Nu är det Motalas tur, säger Claes Wadsten.

Hur ser du på att kungen tackat ja till din inbjudan?

– Det är jättebra. Den här dagen samlas folk i betydande positioner. Det är viktigt för att kunna fatta beslut så att vi kan återskapa den biologiska mångfalden. Vi vill också skapa en ekonomisk verksamhet genom projektet Fisketurism i Östergötland.

Claes Wadsten avslöjar att kungen under sitt besök i Motala kommer att bjudas på närproducerad mat. Det blir såväl öring som stekt fläsk och rårakor.

Från klockan 17.30 på kvällen välkomnas även allmänheten till Folket hus där åtta olika föredrag kommer att presenteras. Temat är "Hur kan vi återskapa strömmande vattenmiljöer och en artrik vattenfauna".

På tisdag kommer kungen till Motala.
På tisdag kommer kungen till Motala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!