Efter Motalaskandalen – "Vara helt transparent och försvara allt"

Johan Andersson tog över ordförandeposten i kommunstyrelsen på Motala kommun efter Motalaskandalen. "Det var otroligt kämpigt", säger han.

Johan Andersson (S) och Mark Henriksson (M) om Motalaskandalen, 29 år senare.

Johan Andersson (S) och Mark Henriksson (M) om Motalaskandalen, 29 år senare.

Foto: Lovisa Lindstrand/Agnes Ganestål/MVT tidningsarkiv

Motala2024-04-17 12:11

Nyheten i korthet

  • Johan Andersson (S) tog över som ordförande för kommunstyrelsen i Motala kommun efter Motalaskandalen 1996. Han säger att det var en utmaning att bygga upp förtroendet hos Motalaborna och kommunens anställda.
  • Johan Andersson betonar fortfarande vikten av transparens och öppenhet i politiken.
  • Mark Henriksson (M), nuvarande ordförande för kommunstyrelsen i Motala menar att arbetsmetoderna har förändrats radikalt sedan skandalen och att det nu finns helt andra regler och system på plats.

När flertalet politiker fått avgå från Motala kommuns styre efter Motalaskandalen, tog Johan Andersson (S) över posten som kommunstyrelsens ordförande i mars 1996.

– Det var otroligt kämpigt när jag tog över, jag visste inte vad jag gav mig in på. Hela kommunorganisationen hade fått en allvarlig "törn" och det handlade om att bygga upp förtroendet hos Motalaborna och de anställda i kommunen.

undefined
Johan Andersson (S) var kommunstyrelsens ordförande i Motala kommun 1996-2006. Han är numera ordinarie ledamot i Sveriges riksdag sedan 2010.

Hur gjorde ni för att få tillbaka förtroendet hos Motalaborna?

– Jag försökte träffa många människor, vara ute bland folk och möta dem på olika typer av arenor. Personligen har jag aldrig fått något agg från människor, men det fanns mycket ilska på mina föregångare.

Det blev viktigt med transparens.

– Vi hade tät kontakt med media och byggde upp vårt förtroende där. Det var pressande att försöka vara helt transparent och försvara allt, men efter skandalen lärde jag mig att aldrig ljuga. Jag kände att jag skulle kunna vakna mitt i natten och försvara varför jag gjort på ett sätt.

Är förtroendet återställt, nu 29 år senare?

– Jag hoppas det, men det gäller att jobba med transparensen och vara öppen och förklara varför man gör på ett visst sätt som politiker.

Mark Henriksson (M), som nu är kommunstyrelsens ordförande i Motala, var i övre tonåren när Motalaskandalen avslöjades.

– Jag var ju inte med själv då men jag har förstått att det var en helt annan kultur då, andra regelverk och en organisation med dubbla roller som politiker och näringslivsperson. Dessutom var revisionen utsedd av samma parti som styrde. Det är otroligt märkligt.

En stor del av skandalen var att det styrande partiet själva satt som ordförande i den granskande revisionen på kommunen, de tyckte inget fel hade begåtts. Något som sedermera kom att bli en kommunallagsändring där oppositionen istället kom att hålla i ordförandeskapet. Man tillsatte också interna kontroller.

Tror du händelsen finns kvar i Motalabornas minnen?

– Jag tror det har präglat både politiken, förvaltningen och medborgare under lång tid. Jag tänker också att det är en generationsfråga, de som var med då har nog påverkats mer.

undefined
Mark Henriksson (M) är sedan 2021 kommunstyrelsens ordförande i Motala Kommun.

Skulle händelsen kunna upprepa sig idag?

– Nej, vi har helt andra system nu, säger Johan Andersson.

 Mark Henriksson instämmer.

– Sättet att jobba har förändrats radikalt sedan dess, det finns ett helt annat reglemente.

undefined
Johan Andersson beskriver att fick kritik av att vara för asketisk när han tog över efter Motalaskandalen. "Vid ett tillfälle kom borgmästaren från Danmark till Motala kommun på besök. Han blev fly förbannad för att han fick alkoholfri öl till lunchen. Det var en jobbig situation, men det var nödvändigt att hålla på reglerna". (Bild från Motala tidningsarkiv).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!