Dement försvann – hittades på militärt område

En äldre person försvann från sitt äldreboende och trots gps-sändare kunde personalen inte hitta personen. Några privatpersoner råkade få syn på personen inne på Saab:s skyddade område.

Person försvann från ett av kommunens äldreboende.

Person försvann från ett av kommunens äldreboende.

Foto: Mostphotos

Motala2023-07-10 06:34

Händelsen inträffade i april då en boende på ett av kommunens äldreboenden försvann. Enligt uppgifter i en Lex Sarahanmälan, från Motala kommunen till Inspektionen för vård och omsorg, hade personen gps-sändare på sig.

Men personen "avvek snabbt" och försvann utanför det område som var markerat som rörelseområde. Personalen förstod tidigt att personen var försvunnen och började leta direkt. Gps-sändaren ska ha sänt ut flera träffpunkter men personalen uppges haft svårt att följa dem. De tog även kontakt med jour i beredskap.

Privatpersoner som passerade Saab Dynamics område fick syn på den försvunne, inne på området, och tog då kontakt med en anhörig som i sin tur kontaktade boendet.

När den försvunne väl hittats tog det lång tid innan man lyckades få ut personen från området. Vaktbolaget fick, enligt kommunens anmälan, kontakta räddningstjänsten som kunde ta sig in på området. Personen var "illa däran både fysiskt och psykiskt". 

Enligt anmälan till IVO försvann personen cirka halv tre på eftermiddagen och var borta i sex timmar. Hur lång tid som personen befann sig innanför stängslet på Saabs område vet man inte. Men till IVO anger kommunen att det fanns risk för att personen kunnat bli kvar på området hela natten om inte privatpersoner av en slump gjort upptäckten. Kommunen skriver också att personen hade riskerat att "frysa ihjäl" om det hade gått över natten innan man gjort upptäckten, eller kunnat ramla i vattnet och drunknat.

undefined
Theres Sandstedt Johansson, biträdande socialdirektör, vill inte kommentera den enskilda händelsen men säger att det är "extremt ovanligt" att personer försvinner från kommunens boenden.

Theres Sandstedt Johansson, biträdande socialdirektör, säger att hon inte kan uttala sig om den enskilda händelsen.

– Men det jag kan säga är att det är extremt ovanligt att personer försvinner.

En av orsakerna bakom händelsen är, enligt kommunens anmälan, att personal "inte i tillräcklig omfattningen hade kontroll över var den boende tog vägen" trots att de visste att personen gick ut och trots gps-sändare. Personalen hade också svårt att tolka signalerna från sändaren och det var också oklart om sändaren fungerade som den skulle.

– Vi har rutiner för hur vi ska jobba med detta. Sen är det människor vi jobbar med och saker kan hända, och så är det teknik också. Det kan vara så att det inte är kunskapsbrist utan att det handlar om tekniken, säger Sandstedt Johansson.

undefined
En äldre person försvann från ett av kommunens äldreboende i Motala och hittades av förbipasserande inne på Saab Dynamics område.

Enhetschefen på boendet uppger, enligt anmälan, att samma person tidigare avvikit från boendet men att man då inte haft några problem att hitta personen.

Under sökandet efter den försvunne kontaktades polisen.

– Vi blev kontaktade vid 19-tiden och vi gjorde det som vi har som rutin att göra vid försvinnande. Vi gick ut till alla patrullbilar med signalement och hade kontakt med boendet, lokaltrafiken, sjukhus och anhöriga, säger Mattias Granqvist, lokalpolisområdeschef i Motala, och tillägger att om försvinnandet varat längre hade de ökat sina insatser.

undefined
"Vi gjorde det som vi har som rutin att göra vid försvinnande", säger Mattias Granqvist, lokalpolisområdeschef i Motala.

Enligt Granqvist var polisen inte på plats när personen hittades och hjälptes ut.

– Sen är det intressant hur man kan lyckas ta sig in på det här området (Saab red.anm.). Men omständigheterna kring det vet vi inget om, säger han och tillägger att det inte finns någon misstanke om brott kring försvinnandet och därmed heller ingen polisanmälan.

Enligt IVO-anmälan var kommunen i kontakt med Saab Dynamics angående att gps-sändaren störts ut. De ska ha fått beskedet från säkerhetschefen att det inte finns några störningssändare på området.

MVT har sökt ansvarig på Saab Dynamics för att få veta hur det är möjligt att någon kan ta sig in på det skyddade området och hur de ser på att det skett. De svarar endast via mejl från sin pressavdelning och skriver:

”Området i fråga är ett skyddsobjekt. Vi kommenterar inte våra säkerhetsarrangemang på skyddsobjekten, vare sig i Motala eller annorstädes.”

undefined
Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah.

Efter händelsen har boendet numera en bil under helgerna för att underlätta sökandet vid eventuella försvinnanden. Personalen har också gått extra utbildning inom demensvård.

En sådan här händelse kan skapa otrygghet, både för den enskilde och för anhöriga, hur hanterar ni det?

– Det är det enskilda boendet som har den kontakten med de anhöriga och jag kan bara uttala mig generellt. Vi har rutiner för hur och när vi ska kommunicera med anhöriga, sedan går det att förtydliga dessa ytterligare för att det ska bli ännu bättre, säger Theres Sandstedt Johansson.

GPS i äldreomsorg

En gps-sändare är en teknisk lösning som kan användas i fall där man inom exempelvis äldreomsorgen kan ana att personer kan avvika från boenden.

Enligt socialförvaltningen är det en möjlig insats men att den är frivillig och den enskilde måste ge sitt tillstånd.

Rutiner för hur insatsen ska hanteras och hur personal ska agera finns i den enskildes omsorgsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!