– De visste vad de gjorde. De skruvade ur säkringen till belysningen så att de kunde jobba ostört, säger Hans Bäck, vd för Mantorp transport AB.

Någon gång under helgen slog dieseltjuvar till mot företagets fordon för tredje gången på mindre än ett halvår. Någon eller några personer slangade ur cirka 1 000 liter diesel ur en lastbil som stod parkerad på det inhägnade område där trettiotalet olika verksamheter håller till.

Även vid tidigare stölder har det rört sig om ungefär lika mycket diesel. Hans Bäck gör uppskattningen att företaget vid det här laget blivit beslutet på drivmedel värt cirka 50 000 kronor.

– Det är så pass dyrt med drivmedel idag att det finns folk som sätter sånt här i system, konstaterar Hans Bäck.

Han och kollegorna tror att den som stjäl diesel gör det med hjälp av en större tank som transporteras till platsen i skåpbil eller på släpkärra. I övrigt vill de inte spekulera om vem som kan ligga bakom stölderna utan överlåter utredningen till polisen. Alla stölder är polisanmälda och Hans Bäck tycker att de får ganska god respons från polisen, men har samtidigt inga stora förhoppningar om omfattande polisresurser för brottsutredningen.

Nu tvingas företaget investera i förbättrad belysning och ökad övervakning.

– Man kan ju inte skydda sig helt mot sånt här men vi gör vad vi kan, säger Hans Bäck.

Polisen utreder stölderna som ”stöld av diesel ur fordon”.

Tidigare i år har både lantbrukare och andra åkeri- och transportföretag i trakten drabbats av dieselstölder.