Några eldsjälar i föreningen Hjärtat i Mantorp har jobbat fram en utställning med stor retrokänsla.

– Materialet är hämtat bland de tusen bilder som Weine Linder lämnade efter sig, berättar Tommy Petersson.

Mantorpsbon Weine Linder jobbade som fotograf på Saab under 60- och 70-talen och flög regelbundet över Mantorp. Det resulterade i en stor mängd bilder som efter hans bortgång hamnade hos Hjärtat i Mantorp. Tommy har skannat, sorterat och märkt alla bilder med år och plats.

Artikelbild

| 50 år mellan bilderna. Centralskolan...

Han har vid ett par tillfällen visat några av bilderna, till exempel på den då nybyggda Centralskolan (idag Vifolkaskolan) alla affärer och verksamheter som låg längs Häradsvägen och vid stationen.

Nu har han tillsammans med Thorleif Johansson och Malin Nilsson gått ett steg längre. Ett 40-tal av Weines bilder har valts ut och med hjälp av en drönare har de tagit nya fotografier av samma motiv. På utställningen visas de parvis.

– När jag var barn hörde jag många äldre berätta om hur det var förr i tiden i Mantorp. Jag blev intresserad. Jag ärvde det delvis från min pappa Conny LA Petersson som var mycket historieintresserad och skrev boken "Mantorp förr och nu", berättar Tommy.

Malin fick se en bild på sin farfar som Weine tagit när han på uppdrag av Mantorps IF fotade alla laguppställningar.

Artikelbild

| ... (numera Vifolkaskolan) fotograferad 1968 och 2018.

– Jag har fått veta mer om Mantorps historia och mina egna rötter, berättar hon och hoppas att samhällets många nya invånare ska lockas att komma och titta på utställningen.

– Tack vare att man kan jämföra med de nya bilderna blir det intressantare även för dem som inte var med på den tiden, tror hon.

Tommy håller med och menar att de nya bilderna gjort att kvalitén på presentationen höjts.

Före 1873 fanns det inget samhälle i Mantorp. Men närheten till Veta och Viby, och det faktum att det var lagom avstånd med en järnvägsstation mellan Sya och Sjögestad gjorde att platsen intill Mantorps gård valdes. 1952 bildades Vifolka kommun med Mantorp som centralort. Kommunalhus, skola och ålderdomshem byggdes. På 60-talet etablerades många företag i Mantorp och samhället växte. 1970 öppnades motorvägen förbi samhället och travet, motorbanan och Mobilia tillkom. Allt kan ses i bilderna i utställningen.

– Vi får grunna på om vi kan utveckla det här med en webbsida. I min dator finns det Weine-bilder även från ytterområdena, som Öjebro, Veta och Viby, säger Tommy Petersson.