Nu fiskar Esa i Svartån mitt i stan

För första gången har Esa Hämäläinen provat det fria fisket mellan broarna i Mjölby, det som hans eget medborgarförslag ledde till. En minimal gädda nappade direkt.

Här står Esa Hämäläinen och provar sin fiskelycka. Det finns gädda här, säger han, men just idag är den inte på hugget.

Här står Esa Hämäläinen och provar sin fiskelycka. Det finns gädda här, säger han, men just idag är den inte på hugget.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-10-13 14:13

Den var dock så liten att den fick åka tillbaka i Svartån igen.

Förra året sa tekniska nämnden i Mjölby ja till Esa Hämäläinens medborgarförslag om ett fritt fiske i centrala stan. 

– Min förhoppning var att det skulle bli en massa ungar som fiskar här, säger Esa Hämäläinen, men så har det inte riktigt blivit. Jag ser nästan bara nya svenskar som fiskar här.

Och så Esa själv nu. I helgen syntes han stå och kasta mellan Burensköldsbron och bron på Kungsvägen, och det är också där som fisket är fritt. Från land, inte från broarna, och nät får inte användas. Det är inte heller tillåtet att fiska kräftor.

– Jag har fiskat här förr, bekänner Esa Hämäläinen, när det var förbjudet. Men det är så länge sedan att det är preskriberat. När jag var grabb gjorde jag inget annat än fiskade. Fredag eftermiddag till söndag kväll.

Det är erfarenheterna från den tiden som blev grunden till hans medborgarförslag.

– Fisket blev räddningen för flera av mina kompisar. På den tiden kände man inte till några bokstavsdiagnoser, men givetvis fanns det ungar som hade det jobbigt. Fisket blev något befriande, det var oberoende av tid på dygnet och ens ålder och vem man var. 

– Vi är jägare och fiskare från början. Det är naturligt att fiska. Och nu är det äntligen möjligt även mitt i Mjölby.

Esa vill överhuvud taget att Svartån ska utnyttjas mer i centrala stan. Just nu behandlar politikerna hans förslag om  en badstrand i stadsparken. 

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!