Kvinnlig förening mer modern än sitt namn

I före detta Åkaféet samlas regelbudet ett gäng damer som förkovrar sig och umgås. Det gör de i en förening som fyller 85 år.

Mitt i cirkeln bryter man för fikastund, en nog så viktig punkt på dagordningen. Här runt bordet kan det vara lite marigt att hinna begära ordet.

Mitt i cirkeln bryter man för fikastund, en nog så viktig punkt på dagordningen. Här runt bordet kan det vara lite marigt att hinna begära ordet.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-11-19 15:00

Det låter kanske lite 50-tal om namnet Skänninge husmodersförening. Och visserligen är de flesta medlemmarna födda då eller tidigare, men verksamheten i föreningen är ganska modern.

–  Det viktigaste är att vi träffas och har trevligt. Inte minst värdefullt för ensamstående och inflyttade, menar ordföranden Maj-Britt "Mabbe" Carlsson.

Föreningen fyller 85 år och var från början en av alla de föreningar för hemarbetande kvinnor som fanns i varenda samhälle. De organiserades av ett riksförbund vars syfte var "höjandet av husmoderns kall genom föredrag om hemskötsel, barnuppfostran och barnpsykologi". Sedan 1999 heter det Riksförbundet Hem och Samhälle.

– Men där är vi inte längre med. Vi är fristående sedan ett år tillbaka. De verkade vara på nedgång. Vi är på uppgång, säger Kerstin Paananen med ett leende.

Det är hon som tillsammans med Monica Karlsson leder föreningens litteraturcirkel. De träffas på torsdagar och som alla andra sammankomster håller de till i gamla Åkaféet i Skänninge. Husmodersföreningen delar lokalen med nattvandrarna. Det finns gott om plats att träffas, både ett långbord för cirkeln och ett annat långbord för det obligatoriska kafferepet får plats. Det finns ett utrustat kök där de kan lagar mat, och en vävstuga med flera vävstolar.

Mabbe visar var hon brukar sitta och jobba. Hon håller på med en halsduk i varma höstfärger.

Jo, det stämmer nog att husmodersföreningarna genomgått en nedgång över lag. Det finns inte många föreningar kvar i länet. Nykyrka och Kisa känner damerna i Skänninge till. Men hur är det med Norrköping? Har inte den föreningen omvandlats till Aktiva kvinnor? undrar någon.

Ett 20-tal damer har samlats och pratar litteratur. Det är ingen bokcirkel i vanlig mening, utan deltagarna får berätta minnen från barndomens läsupplevelser. Sedan lyssnar de på gamla sånger, sjunger och pratar om bästa dikterna, roligaste jullekarna eller vad man gjorde på rasterna i skolan – det är lite olika tema varje cirkeltillfälle. Monica Karlsson har tagit med en cd-spelare och på den sjunger just nu Alf Robertsson som Barbro har önskat. 

I Skänninge husmodersförening är även män välkomna.

– Men de vill inte, säger Siv, en av damerna runt bordet.

Men det visar sig att det faktiskt finns en manlig medlem. Och Mabbe tillägger att alla är välkomna på deras månadsmöten – även män och även icke medlemmar.

Basen i verksamheten är cirklarna, och dem har de många av. Förutom nämnda vävning är det andra textila hantverk, sömnad, stickning. I början av den här texten påstods att de är ganska moderna. Nu kommer vi till det, för de har även cirklar i internet, mobiltelefoni och hur man använder appar. Naturen studerar de också i cirkelform. Och så förstås litteratur. Dessutom gör de varje sommar en resa, senast gick den till Visingsö.

– Folkuniversitetet hjälper oss att organisera och finansiera cirklarna, berättar Mabbe.

Föreläsare bjuds in till månadsmöten, precis som för 85 år sedan. På måndagens jubileumsfirande var det Marie Lönneskog Högstadius på Svenska ägg som berättade. Och så åt de en trerätters supé, som de själva lagat i Åkaféets kök.

– Vi lagar alltid mat tillsammans här, berättar Mabbe som haft ordförandeposten i sju år.

Hon tycker att de konkurrerar med pensionärsföreningarna på orten. Många av medlemmarna är med där också.

Mabbe, som egentligen heter Maj-Britt Carlsson är med i vävcirkeln också. De flesta av de 50-talet medlemmarna är med i flera cirklar.
Mabbe, som egentligen heter Maj-Britt Carlsson är med i vävcirkeln också. De flesta av de 50-talet medlemmarna är med i flera cirklar.
Skänninge husmorsförening

Bildades 1934 men då hade arbete pågått i fem år med att få till en styrelse. Ordförande blev Vivia Thorstensson som var gift med en skollärare i staden.

Föreningen har haft ett visst samhällsinflytande, med medlemmar representerade i stadsfullmäktige och i flera kommunala nämnder, liksom i kyrkan.

De återkommande större evenemangen som föreningen är engagerad i är modevisning på våren, julmarknaden, Skänninge marken.

Äldst i föreningen i dag är Anna-Lisa Karlsson, 95. Yngst är Ulla Kjellgren, 66.

Karta: Ågatan 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!