– Här finns verkligen allting. Vilken annan kommun har förmånen av att ha sina tre största tätorter intill pendeln? Och en levande landsbygd, starka företag, kultur och natur – det är bara att bygga vidare.

Och vidareutveckling behövs.

– Expansion är inte något självändamål, säger Cecilia Burenby, men vi gynnas av fler invånare som ger större köpkraft och mer skatteintäkter.

Artikelbild

| Aktuell hög på nattduksbordet.

Befolkningsprognoserna har underskattat utvecklingen gång på gång, men prognoserna har blivit säkrare, säger Cecilia Burenby.

– Det är jag glad för, eftersom planeringen blir så mycket bättre. Just nu lider vi av växtvärk när det gäller förskolor och skolor. Vi bygger allt vad vi orkar och ligger ändå på efterkälken.

En ny strategisk tvärgrupp får en viktig roll.

– Där ska politiker från kommunstyrelsen och alla andra inblandade nämnder diskutera byggnation och utveckling. Alla får höra samma saker samtidigt.

Artikelbild

| 16 år som politiker har det blivit för Cecilia Burenby – än så länge.

Som den kluriga frågan var det nya vårdboendet ska ligga, och var den nya skolan ska placeras..

– Den skulle jag vilja ha på Eldslösaområdet. Mjölby växer åt sydost, och här finns ett jättefint område. Jag hoppas på en förskola där också.

Artikelbild

| Den nya skolan vill Cecilia Burenby har på Eldslösaområdet nära stallet.

Bostadsbyggandet har inte riktigt hängt med i kommunens expansion.

– Nej, villatomter har vi haft, men efter Hövitsmannen vid Svartån 2006 dröjde det länge innan det blev nya flerbostadshus. Inte förrän 2016 togs första spadtaget på Svartå strand, men nu är Bostadsbolaget igång med nya planer.

Artikelbild

| Solig balkong mot Föreningsgatan, men den används ytterst lite. "Vi har ju husbil", säger Cecilia.

Gallerian i centrum har inte heller hängt med i utvecklingen.

– Nej. Till slut såg vi ingen annan utväg än att låta kommunens bolag Fami köpa den. Nu ska vi se över både gestaltningen och vad som ska vara inuti.

Artikelbild

| Gallerian har inte hängt med i Mjölbys expansion, men nu har kommunen chansen att påverka både utsidan och innehållet.

Visserligen handlar vi allt mer på nätet, men människor behöver ändå träffas, menar Cecilia Burenby.

– Vi behöver mötesplatser. Vi vill utveckla stan som en helhet med parker, gångstråk, butiker och verksamheter av olika slag. Nästan 700 bostäder ska byggas på Svartå strand och det kommer att ge nya möjligheter till centrumutveckling.

I Mjölby samarbetar (S) med (C), (KD) och (MP).

– Vi har ett bra diskussionsklimat – lite olika tankar, men det bidrar till att driva utvecklingen framåt. Jag ser gärna en fortsättning. Det är bara SD med sin omoderna politik som inte är ett tänkbart alternativ.

Cecilia Burenby är född Wilhelmsson och mamma May-Britt var politiskt aktiv (S) i många år.

– Men vi pratade inte mycket politik hemma och jag var aldrig med i SSU, säger hon. Det var när jag åkte till USA för att läsa och jobba som au pair som mitt politiska intresse väcktes. Ett fantastiskt land, men jag såg också mycket som inte var bra.

Hon kom hem lagom till valrörelsen 2002.

– Socialdemokraterna stod för den resa jag ville vara med på, säger hon. Jag tror på att om man håller ihop så går det framåt för alla.

En ganska snabb karriär följde: ersättare i kommunstyrelsen 2002, och efter valet 2006 blev Cecilia både ordförande för arbetarekommunen och ordinarie i KS.

– En period med mycket jobb, men det var också roligt och lärorikt, berättar Cecilia. Efter valet 2010 blev jag vice ordförande i KS och två år senare ordförande.

Hittills har det blivit 16 år som politiker, och det är år som har gått fort, säger hon.

– Samtidigt känner jag att jag numera har bra erfarenhet. Och Mjölby är inne på en bra väg, här vill jag fortsätta jobba.