Magnus cyklar i ur och skur – året runt

När andra sitter fast i ett försenat pendeltåg slåss Magnus och hans gula galonisar mot vädrets makter.

"Mitt bästa tips för att orka är att ha något bra i öronen", säger Magnus. Som musiklärare får han sin beskärda del av musik under arbetstid, så under cykelturerna är det podd som gäller.

"Mitt bästa tips för att orka är att ha något bra i öronen", säger Magnus. Som musiklärare får han sin beskärda del av musik under arbetstid, så under cykelturerna är det podd som gäller.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-02-07 20:00

De gula galonbyxorna syns på långt avstånd och de som dagligen åker mellan Mjölby och Mantorp har garanterat sett dem. Brallorna tillhör läraren och cykelpendlaren Magnus Lundén.

– 2,5 mil varje dag brukar det bli, förklarar Magnus.

undefined
Magnus galonisar går inte att missa. De passar bra när det regnar.

När vi möter upp honom utanför Vifolkaskolan, där han precis slutat för dagen, regnar det. Perfekt med galonbrallor. Keps med mössa över. Och ett par hörlurar över det. 

– Jag började cykla redan i augusti 2017. Det året körde jag tills det inte var väder längre och sedan gjorde jag några månaders uppehåll.

undefined
"Mitt bästa tips för att orka är att ha något bra i öronen", säger Magnus. Som musiklärare får han sin beskärda del av musik under arbetstid, så under cykelturerna är det podd som gäller.

Men sedan slog pandemin till.

– Jag var runt barn hela dagarna på jobbet. Skulle jag då ta risken att åka tåg till och från jobbet? Dels fanns en risk att jag själv blev smittad och dels fanns risken att jag själv smittade en hel tågkupé.

Det var då Magnus investerade i de gula täckbrallorna. Och ett par vinterdäck till elcykeln.

– Det kostade visserligen som två månadsbiljetter på pendeln. Det var väl värt det. Dubbdäcken är bra när det är underkylt och isgata. Däcken brukar hålla i en säsong.

undefined
Med dubbdäck går det fint att cykla, även vid halt väglag. "Men när det är drivor med snö på cykelbanan är det rätt jobbigt", säger Magnus.

När pandemin började klinga av valde Magnus att fortsätta trampa till jobbet.

– Då hade jag alla prylar så jag kunde fortsätta cykla året runt. Att då lägga pengar på tågbiljetter kändes som slöseri med pengar. För mig var det en kostnadsfråga. Men det handlar även om vana och bekvämlighet. Jag har möjlighet att rulla hem från jobbet när jag vill. Jag behöver inte passa några tider. Det är smidigt med den friheten.

När kylan drabbar Sverige och andra pendlare sitter fast i försenade tåg slåss Magnus mot vädrets makter.

– Förrförra måndagen var det storm och blåste åt alla håll samtidigt. När det är snöstorm och det blåser igen fast de plogat är det som värst. Den morgonen tog jag mig från Mjölby och nästan till Sya. Sedan fick jag släpa cykeln sidledes upp på körbanan och använda mig av bilvägen.

undefined
Det är kläder efter väder som gäller för Magnus. I dag är det grått och regnigt. Då åker regnbyxorna på.

Magnus säger att han varit kritisk mot snöröjningen i Mjölby kommun den här vintern. 

– Det är bra att de börjar med cykelvägarna, men var hamnar sedan snön som de plogar på vägbanan? Jo, på cykelbanan. På vissa cykelvägar finns tre decimeter vägbana för både cyklister och fotgängare. Det blir problematiskt.

Hur motiverar du dig att ta cykeln när det är dåligt väder?

– Jag har inget alternativ. Vi människor är bekväma av oss. Skulle jag haft bil innan jag skaffade elcykel hade jag inte hamnat här. Det handlar om att jag aldrig haft egen bil. Jag har alltid behövt anpassa mig efter tåg- och bussavgångar, så för mig blev elcykeln en förbättring. För den som är van att köra bil kan det var en svårt att behöva tänka om.

undefined
Under pandemin bestämde sig Magnus för att cykla till och från jobbet. Det var säkrare för alla, menar han.

Vad säger dina elever om att du cyklar till jobbet varje dag?

– De brukar bli förvånade. Vi är mitt i EPA-land. Att en vuxen inte skulle använda sig av ett motordrivet fordon tycker de är märkligt. Men när de får höra att det är en elcykel tycker de ändå att det är rimligt. Jag jobbar ju med tonåringar så jag använder elmotorn på vägen till jobbet och kopplar ur den på hemvägen. Man vill inte få ett rykte att man luktar svett, skrattar Magnus.

undefined
Magnus cyklar i alla väder. Det bästa med att ha cykeln som transportmedel är att han sparar mycket pengar, menar han.

På fritiden spelar Magnus i Husbandet, en musikgrupp som spelar på swingdansföreningar i Linköping och Norrköping. Pengarna han sparar på att cykla till jobbet ska användas till ett dröminköp. 

– En baryton av lyxmodell. Den är svindyr. Senast jag kollade låg den på 90 000 kronor. Tyvärr var jag tvungen att köpa en ny cykel för några veckor sedan då den gamla gav upp och då räckte inte pengarna till en ny saxofon.

undefined
Att få med sig olika intrument till jobbet när det behövs är inga problem. Då tar han dem på en vagn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!