700 elever kom till Mjölbys gymnasiemässa

Nära 700 elever deltog under onsdagens gymnasiemässa i Mjölby, där en av de stora frågorna är vilken stad man vill studera i.

"Vi pratar mycket om att gymnasiet inte ska vara ett kompisval utan att man istället utgår från sig själv", säger Nina Spång, studie- och yrkesvägledare på Lagmansskolan i Mjölby.

"Vi pratar mycket om att gymnasiet inte ska vara ett kompisval utan att man istället utgår från sig själv", säger Nina Spång, studie- och yrkesvägledare på Lagmansskolan i Mjölby.

Foto: Fredrik Palmqvist

Mjölby kommun2019-10-17 08:30

Under onsdagen hade elever från Mjölby, Ödeshög och Boxholm anledning att fundera på sina framtida skolval. Eleverna, i årskurs 8 och årskurs 9, fick då möjlighet att träffa representanter från olika gymnasieskolor i Norrgårdens utbildningscentrum.

— Alla skolor är här en timme var och det är obligatorisk närvaro, säger Nina Spång, studie- och yrkesvägledare (SYV) på Lagmansskolan i Mjölby.

Gymnasiemässan anordnas för andra året i rad och på mässgolvet kunde eleverna navigera runt mellan framtida yrkesutbildningar som bagare, pilot, guldsmed eller högskoleförberedande program som samhäll och natur. En del av utbildningarna finns bara i en specifik stad. 

— Vi erbjuder vissa utbildningar som inte finns här i Mjölby, vilket en del elever har varit intresserade av – som bageri eller flyg. Sen vill vissa elever åka till en större stad för att studera. Jag har med mig två av mina elever som kommer från Mjölby och för dem var staden en stor anledning, säger Marie Persson Stopar, lärare på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

I vilken stad man vill studera är en av de stora funderingarna på mässan. För eleverna i Boxholm och Ödeshög är pendling ett måste då kommunerna saknar egna gymnasium. För eleverna från Mjölby är läget ett annat då kommunen har två egna gymnasium: Dackeskolan och Kungshögaskolan. 

— Jag tänkte först Mjölby men nu har jag väl lite andra planer efter att ha varit på mässan, säger Linnea Collin från Mjölby.

Och hur känner du för att pendla i så fall?

— Om man hittar en bra skola är det inga problem att pendla. Mjölby ligger ju i en knutpunkt. Sen skulle det vara kul att träffa nya kompisar om man börjar på en skola i Linköping, säger hon. 

Nina Spång uppskattar att nästan hälften av hennes elever kommer att pendla för att gå på gymnasiet.

— Jag skulle säga att ungefär 60 procent av våra elever väljer att stanna i Mjölby och 40 procent söker sig till andra ställen. Det brukar vara ungefär 50/50 eller 60/40, säger hon.

En av de elever som lutar åt att stanna kvar i kommunen är Fahmi Köl.

— Jag tror att det blir Mjölby, då slipper jag pendla också, säger han.

Vad annars är viktigt när du väljer gymnasium?

— Att tänka efter innan. Man ska ju gå i tre år, då är det smart att inte bara välja efter vad polaren väljer. Välj med hjärtat och det du själv känner för.

Karta: Industrigatan 9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!