Tre år senare – fortfarande ingen ny skatepark

En ny skatepark i närheten av Vifolkaskolan. Det beslutade Mjölby kommun om redan 2019, men än så länge står ytorna utanför skolan orörda. Nu kan ett besked om skateparken vara på gång.

Sedan 2019 har det varit stiltje i frågan om en ny skatepark i Mantorp. Nu hoppas Länsstyrelsen kunna ge besked under våren.

Sedan 2019 har det varit stiltje i frågan om en ny skatepark i Mantorp. Nu hoppas Länsstyrelsen kunna ge besked under våren.

Foto: Fredrik Sandberg

Mantorp2022-02-20 15:00

Under våren 2019 togs beslutet att den dåvarande skateparken i Mantorp skulle rivas och att en ny skulle byggas. Kultur- och fritidsnämnden fick tre miljoner kronor till ändamålet och efter en medborgardiskussion med traktens ungdomar landade man i att den nya skateparken skulle byggas i anslutning till Vifolkaskolan.

Nu, snart tre år senare, finns fortfarande ingen skatepark i området. Den gamla revs som planerat men någon ny har ännu inte byggts. Anledningen? Beslutet överklagades 2020 och har sedan dess inväntat handläggning.

Magnus Norrbom, kultur- och fritidsstrateg i Mjölby kommun, är trött på den utdragna processen.

– Jag tror att det var i oktober 2020 som beslutet överklagades av några närboende. Sen har det gått till Länsstyrelsen för prövning, och Länsstyrelsen har fortfarande inte kommit till skott och svarat, så vi står fortfarande och stampar och vet inte om vi får bygga eller ej.

Magnus Norrbom var själv med i medborgardiskussionen 2019 och märkte redan då att många ungdomar såg fram emot att få en ny skatepark. Att den skulle ligga nära skolan såg både han och ungdomarna som en stor fördel, så att det skulle dröja så här länge att få igenom hade han inte en tanke på.

– Det är väldigt tråkigt för ungdomarna tycker vi, att det har blivit så här. En del ungdomar går nog där ute och undrar när det blir av, för vi har ju så gott som lovat det här. Men ju längre tiden går så falnar ju engagemanget och frågan naturligtvis. 

Daniel Göransson, länsjurist på Länsstyrelsen, berättar att beslutet har överklagats med ett antal olika grunder, bland annat gällande förlorade grönytor, förfulning av området, hög ljudvolym och olycksfallsrisk.

Att handläggningen har dröjt menar Daniel Göransson helt enkelt beror på att andra ärenden har legat före i kön.

– Ärenden handläggs i regel i den ordning som de kommer in till Länsstyrelsen. Mot bakgrund av detta har ärenden som inkommit före det aktuella ärendet handlagts före det nu aktuella ärendet.

Han meddelar dock att ett beslut kan vara på gång inom en snar framtid.

– Ärendet är nu under aktiv handläggning, och är ett av de ärenden som vi arbetar med för att kunna färdigställa under våren.  

Åt vilket håll beslutet väntas gå kan Daniel Göransson inte svara på i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!