Ny mötesplats för unga i länet

För en del unga HBTQIA+-personer kan det vara livsviktigt att få en mötesplats där de kan vara sig själva. Det är också tanken med Queerious som startat upp på fritidsgården på Vifolkaskolan.

Queerious arrangeras varje torsdag och har blivit en efterlängtad och uppskattad mötesplats, berättar fritidsledarna Sally Gårdfalk och Ronja Kyndel på fritidsgården på Vifolkaskolan i Mantorp.

Queerious arrangeras varje torsdag och har blivit en efterlängtad och uppskattad mötesplats, berättar fritidsledarna Sally Gårdfalk och Ronja Kyndel på fritidsgården på Vifolkaskolan i Mantorp.

Foto: Annica Hesser

Mantorp2023-04-06 05:00

Queerious som öppnat på fritidsgården i Mantorp vänder sig till unga personer i åldern 13 till 19 år som identifierar sig som HBTQIA+ eller som har funderingar på det. Det är en av få mötesplatser som finns i Östergötland för målgruppen.

– Vi tjuvstartade lite i höstas, säger Ronja Kyndel, fritidsledare på Vifolkaskolan. Efter sommarlovet kom vi i kontakt med ungdomar som önskade det här. Många kände till Liquid i Linköping som är en liknande verksamhet.

Från början arrangerades träffarna inom den ordinarie fritidsgårdsverksamheten. Men numera är torsdagskvällarna helt avsatt för Queerious, vilket var ett önskemål från ungdomarna som varit med och utformat träffarna.

undefined
Personer från hela länet är välkomna till Queerious i Mantorp, berättar Sally Gårdfalk, verksamhetssamordnare, på fritidsgården på Vifolkaskolan.

– De var väldigt tydliga med att om den här verksamheten får vara sin egen så skulle fler komma hit, säger Sally Gårdfalk, fritidsledare och verksamhetssamordnare.

Queerious drivs av Mjölby kommuns fritidsgårdar gemensamt men har sin fasta punkt på fritidsgården på Vifolkaskolan. Men man behöver inte bo i Mjölby kommun för att komma. Unga från hela länet är välkomna.

– Eftersom det inte finns så många av den här typen av verksamhet så tar man sig hit för att behovet för en ung person att träffa andra, känna samhörighet, få träffa vänner och utvecklas både socialt och personligen, är så stort. Och här får man göra det i en miljö som känns trygg, säger Sally.

undefined
Träffarna är utformade så att deltagarna ska känna sig trygga, berättar Ronja Kyndel fritidsledare på Vifolkaskolan i Mantorp.

Målet med verksamheten är att deltagarna ska få en mötesplats där de inte blir ifrågasatta för sina tankar om sexualitet och identitet. Det kan vara särskilt viktigt för dem som har föräldrar som inte stöttar deras identitet, berättar Ronja: 

– Man kanske inte har kommit ut för sina föräldrar. Och det finns hederskultur i många familjer, så för en del kan det vara livshotande om de skulle vara öppna med vilka de är.

Deltagarna är anonyma och personalen har rutiner för att deltagarna ska känna sig trygga på plats. 

– Det finns även trygghetsregler som de unga har varit med och tagit fram. Är du här så får du inte berätta för andra att du är här, varken för personal eller andra ungdomar som är i verksamheten, säger Ronja.

Oron för att utsättas för hat, hot och trakasserier är stor. En rapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor lade fram förra året visar att en fjärdedel av unga HTBQI+-personer avstår från fritidsaktiviteter. 

Sedan Queerious verksamhet blev mer officiell har den blivit ett diskussionsämne på Correns insändarsida då en signatur framförde kritik mot verksamheten som ansvariga från kommunen har svarat på. Insändaren bemöttes även av en person som skrev under signaturen "bisexuell transperson".

undefined
Målet med Queerious är att ungdomarna kan vara sig själva utan att känna sig ifrågasatta för sina tankar om sexualitet och identitet, berättar fritidsledarna Sally Gårdfalk, verksamhetssamordnare och Ronja Kyndel.

– Majoriteten av responsen vi har fått har varit superpositiv. Men att det kommer reaktioner har vi räknat med, säger Ronja. Man vet inte tillräckligt om det här.

På träffarna gör ungdomarna vardagliga saker, till exempel bakar, spelar spel, ser på tv och inom kort ska de ha kreativ verkstad. 

– Vi börjar alltid med en pronomenrunda där man får berätta om man säger hon, henne om sig själv. Det är för att det inte ska bli felsägningar vilket kan bli väldigt jobbigt för en del, säger Ronja.

– Här får de bli normen utan att bli ifrågasatta, tillägger Sally.

HBTQIA+ är ett samlingsbegrepp för homosexuell, bisexuell, trans, queer, intersexuell, asexuell och plustecknet står för andra identiteter och läggningar.

Fritidsgården avsätter torsdagarna helt till Queerious, berättar fritidsledarna Sally Gårdfalk och Ronja Kyndel.
Fritidsgården avsätter torsdagarna helt till Queerious, berättar fritidsledarna Sally Gårdfalk och Ronja Kyndel.
Stöd för HBTQI-personer

Flera reformer har införts de senaste åren i Sverige för att förbättra levnadsvillkoren för HBTQI-personer. Men trots det mår unga HBTQI-personer som grupp sämre än andra unga. Det visar bland annat rapporten som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor lade fram 2022. 

I rapporten lyfts flera faktorer fram som viktiga för att ge unga HBTQI-personer ett bra liv, som separata mötesplatser där de kan träffa vänner och lita på att vuxna ser till att de blir utsatta för kränkande bemötande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!