"Föräldrarnas insats har haft stor betydelse"

Ett fullsatt möte, ett fullmäktige som ställde sig på föräldrarnas sida och en stor lättnad. Hoppet om Förskolan Hansgårdens framtid lever.

Efter ett anförande av föräldrarna bestämde kyrkofullmäktige att frågan om nedläggning av förskolan skjuts på framtiden.

Efter ett anförande av föräldrarna bestämde kyrkofullmäktige att frågan om nedläggning av förskolan skjuts på framtiden.

Foto: Johnny Gustavsson/Arkivbild

Ljungsbro2019-11-07 18:00

Vi har tidigare berättat om Förskolan Hansgården i Ljungsbro som hotas av nedläggning på grund av sviktande ekonomi hos Vreta klosters församling, som driver förskolan. Beskedet från kyrkorådet väckte frustration hos föräldrarna, som framförallt var kritiska till att de informerades så kort inpå att kyrkofullmäktige skulle besluta om frågan 5 november. Innan mötet skickade föräldrarna in en skrivelse, där de bland annat menade att de borde få tid att presentera förslag för hur förskolan kan bedrivas.

– Vi föräldrar var rätt uppgivna innan mötet. Vi hade fått intrycket av att kyrkofullmäktige allt som oftast går på kyrkorådets förslag, säger Mikaela Moberg som har sin son på förskolan.

Men det blev tvärtom. På kyrkofullmäktige, som aldrig tidigare har haft några åhörare, närvarade cirka 30 föräldrar och personal från skolan. Efter ett anförande av föräldrarna bestämde kyrkofullmäktige att frågan om nedläggning skjuts på framtiden. Kyrkofullmäktige gick på föräldrarnas linje – inte rådets. Ärendet bordläggs till maj och förhoppningen är att hitta lösningar för att driva förskolan vidare.

– Det känns hoppfullt. Rådet blev nog lite förvånade över vårt engagemang och driv i frågan och vi är väldigt tacksamma över hur kyrkofullmäktige hanterade frågan, säger Mikaela Moberg.

Nu ska sannolikt en grupp sättas samman med föräldrar, personal och representanter från församlingen. Fram till i maj ska gruppen arbeta med att hitta alternativa lösningar.

– Dels måste vi ju presentera en budget som sänker förskolans kostnader. Dels peka på andra områden som kyrkan skulle kunna spara in på. Vi föräldrar är också beredda att hjälpa till på olika sätt, säger Mikaela Moberg.

Hotet om nedläggning har oroat personalen på Hansgården.

– Självklart har min personal farit illa. Samtidigt har jag i samtal med mina medarbetare fått uppfattningen om att alla fortsatt vill vara med på tåget. Det här är inte bara en arbetsplats, utan ett ställe där personalen mår bra och vill vara, säger förskolechef Martin Malmström.

Han hoppas att förskolans goda rykte inte rubbats.

– När huvudmannen dribblar runt såhär kan förtroendet för förskolan naggas i kanten. Det blir lätt ett "vi och dom", men nu gäller det att vi alla blir ett vi. Detta är en väldigt bra förskola, och förhoppningsvis får den förbli det. Föräldrarnas insats har haft en stor betydelse i den här frågan. 

Karta: Hansgårdens förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!