Vallastaden tvĂ„ Ă„r senare – sĂ„ blev det

Tomma affÀrslokaler och bostadsrÀtter som reas ut. Men ocksÄ populÀra lÀgenheter dÀr hyresgÀster stÄr pÄ kö och stora byggplaner för framtiden. Vi tar tempen pÄ Vallastaden tvÄ Är efter bomÀssan.

KommunalrÄdet Muharrem Demirok (C) tycker att mycket blivit bra i Vallastaden. Men dagtid kÀnns stadsdelen ganska öde och mÄnga butikslokaler stÄr tomma.

KommunalrÄdet Muharrem Demirok (C) tycker att mycket blivit bra i Vallastaden. Men dagtid kÀnns stadsdelen ganska öde och mÄnga butikslokaler stÄr tomma.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-05 08:00

Hösten 2017 riktades strÄlkastarljuset mot Vallastaden. Besökare frÄn hela vÀrlden besökte bomÀssan och stadsdelen fick mycket beröm för spÀnnande arkitektur och nya innovationer.

Men hur gick det sedan? Och vad hÀnder i framtiden?

Simon HelmĂ©r Ă€r en person som kan bedöma Vallastaden ur lite olika perspektiv. Han var chef för expon i Vallastaden, men han Ă€r ocksĂ„ vd för StudentbostĂ€der som var det företag som byggde flest lĂ€genheter hĂ€r. 

– Man kan nog sammanfatta det sĂ„ hĂ€r. De som byggde hyresrĂ€tter och egnahem i Vallastaden Ă€r vĂ€ldigt nöjda. De som byggde bostadsrĂ€tter i ett tidigt skede Ă€r ocksĂ„ nöjda. De som byggde bostadsrĂ€tter efter senhösten 2017 har haft det lite trögare, men sĂ„ har det ju varit i alla större stĂ€der i Sverige, sĂ€ger HelmĂ©r.

StudentbostÀder byggde 180 studentbostÀder och moderbolaget StÄngÄstaden drygt 70 vanliga hyreslÀgenheter. Alla har varit uthyrda frÄn dag ett.

– Av alla vĂ„ra studentomrĂ„den Ă€r det Vallastaden som har högst betyg nĂ€r vi mĂ€ter kundnöjdhet, och vi har en extremt lĂ„g omflyttning hĂ€r. Vallastaden Ă€r populĂ€rt bland studenter och vi vill vĂ€ldigt gĂ€rna bygga fler bostĂ€der hĂ€r i framtiden, sĂ€ger Simon HelmĂ©r.

Men HelmĂ©r Ă€r ocksĂ„ medveten om nĂ„got som lyckats mindre bra i Vallastaden. Promenerar man hĂ€r dagtid Ă€r gatorna nĂ€stan kusligt öde och majoriteten av butikslokalerna stĂ„r tomma. En av de outhyrda lokalerna tillhör StudentbostĂ€der – den stora restaurangen vid Nobeltorget som slog igen nĂ€r kundunderlaget inte rĂ€ckte till. Nu letar StudentbostĂ€der efter en ny hyresgĂ€st dĂ€r.

– NĂ€r jag jobbade med mĂ€ssan fick jag synpunkter frĂ„n byggherrar om att det byggts för mycket lokaler i förhĂ„llande till hur mĂ„nga som bor hĂ€r. För att skapa liv och rörelse Ă€r det viktigt att stadsdelen vĂ€xer, sĂ€ger Simon HelmĂ©r.

PĂ„ KunskapslĂ€nken finns det gott om lediga affĂ€rslokaler. I tvĂ„ av dem lyser neonskyltar med texterna "Lokal till salu" och "Lokal uthyres". HĂ„kan Eriksson, förvaltare för fastigheten Integralen 1–4, söker intresserade.

– Dagtid Ă€r det fortfarande för dĂ„ligt med liv hĂ€r i Vallastaden. PĂ„ kvĂ€llarna börjar det se bra ut, det lyser i fönstren och Ă€r gott om folk, sĂ€ger han.

Om det gÄr trögt pÄ lokalfronten, sÄ tycker HÄkan Eriksson att det lossnat för bostadsrÀtterna.

– Vi har byggt 105 lĂ€genheter och har bara tio kvar att sĂ€lja nu. Jag rĂ€knar med att det Ă€r fullt i oktober–november, sĂ€ger han.

En snabb titt pÄ Hemnet visar att det finns över 30 bostadsrÀtter till salu i Vallastaden just nu. Flera Àr prissÀnkta, nÄgon med sÄ mycket som 250 000 kronor. Men bilden Àr inte entydig; pÄ en hel del lÀgenheter blir det budgivning.

Johan Jansson Àr fastighetsmÀklare pÄ Svensk Fastighetsförmedling och en av dem som sÄlt flest bostadsrÀtter i Vallastaden. Han sÀger att omrÄdet Àr jÀttepopulÀrt hos studenter.

– De som kommer utifrĂ„n och ser att det finns en nybyggd stadsdel alldeles intill universitetet söker sig hit. MĂ„nga som ska jobba pĂ„ MjĂ€rdevi vill ocksĂ„ bo hĂ€r. DĂ€remot har vĂ€l inte Linköpingsborna, de som ska sĂ€lja sin villa och köpa lĂ€genhet, riktigt hittat hit Ă€n. Det tar lite tid för en ny stadsdel att sĂ€tta sig, sĂ€ger han.

Att priset sÀnkts pÄ en del lÀgenheter, speciellt större, Àr inget konstigt och inget som Àr specifikt för Vallastaden, enligt Johan Jansson.

– Bostadsmarknaden peakade ju 2017. De som satte sina priser dĂ„ har ibland behövt anpassa dem efter rĂ„dande marknad. Och för en del av lĂ€genheterna som har prissĂ€nkts handlar det inte bara om marknaden utan om att just de haft ett lite sĂ€mre lĂ€ge, sĂ€ger han.

Johan Kristiansson Ă€r vd för det kommunala bolaget Sankt Kors som byggt den enda kontorsfastigheten i Vallastaden. NĂ€r den stod klar fanns det inte en enda hyresgĂ€st – men nu Ă€r de 2 135 kvadratmetrarna nĂ€stan fullt uthyrda till Axis och Framtiden.

– Det Ă€r lite sĂ„ Sankt Kors jobbar. Kommersiella fastighetsbolag ska ha 60 eller 80 procent uthyrt innan de vĂ„gar bygga, men vi bygger Ă€ndĂ„. Jag skulle vilja pĂ„stĂ„ att det faktum att vi hade fĂ€rdigbyggda lokaler i Vallastaden Ă€r den direkta orsaken till att Axis har etablerat sig i Linköping, sĂ€ger han.

Kristiansson hyllar Vallastaden som en spĂ€nnande stadsdel med arkitektur som sticker ut. Men han konstaterar att det finns delar som saknas. 

– Man har Ă€nnu inte uppnĂ„tt ett dygnet runt-liv i tillrĂ€cklig omfattning. I MjĂ€rdevi har vi en vĂ€ldig massa arbetsplatser men inga bostĂ€der – i Vallastaden Ă€r det lite tvĂ€rtom. Stadsdelen Ă€r nog fortfarande lite för liten för att bĂ€ra alla kommersiella lokaler, sĂ€ger han.

NĂ€r Vallastaden planerades krĂ€vde kommunen lokaler i bottenvĂ„ningen pĂ„ flera stĂ€llen, just för att skapa en levande stadsdel. Andra fastighetsĂ€gare valde sjĂ€lva att bygga sĂ„dana eftersom det gav poĂ€ng i tĂ€vlingen om att fĂ„ köpa tomter. 

KommunalrÄdet Muharrem Demirok (C) sÀger idag att det nog blev lite för mÄnga lokaler pÄ en gÄng.

– Sedan Ă€r det ju sĂ„, att bygger vi inte lokaler frĂ„n början kommer det aldrig att bli nĂ„gra. I samhĂ€llsplanering Ă€r det en stĂ€ndig kamp mellan kortsiktiga och lĂ„ngsiktiga effekter som ofta Ă€r motstridiga, sĂ€ger Demirok.

Helt nattsvart Àr det inte pÄ lokalfronten. I Vallastaden finns bland annat skola, tvÄ restauranger, frisörer, cykelverkstad, kemtvÀtt och en nyöppnad, obemannad livsmedelsbutik.

Vallastaden kommer att fortsÀtta vÀxa. I dag finns det cirka 1 000 fÀrdigbyggda bostÀder, varav ungefÀr hÀlften Àr hyresrÀtter. Ytterligare runt 700 bostÀder ska byggas de nÀrmaste Ären i de ÄterstÄende detaljplanerna i etapp 1 av Vallastaden. MarkanvisningstÀvlingen för de allra sista 200 bostÀderna pÄgÄr och enligt Demirok Àr intresset jÀttestort bland byggherrarna.

DĂ€refter Ă€r det dags för Vallastaden 2.0. DĂ„ handlar det om 2 500–4 000 bostĂ€der, i första hand bort mot Lambohovsleden och DjurgĂ„rden. Men det ligger flera Ă„r fram i tiden och kommer att ske i mindre etapper.

– Vi kommer nog aldrig mer att klĂ€mma fram sĂ„ mĂ„nga bostĂ€der samtidigt pĂ„ ett stĂ€lle som vi gjorde till bomĂ€ssan. Det gick bra tack vare att det fanns ett stort underliggande behov och var mitt i en högkonjunktur. Nu behöver vi stora volymprojekt, men som rullar över en lĂ€ngre tid, sĂ€ger Demirok.

Sammanfattningsvis, vad ger du för betyg till Vallastaden som stadsdel?

– Eftersom det inte Ă€r klart Ă€nnu sĂ„ kan jag bara ge 8 av 10. Men idĂ©n, och det som Vallastaden kommer att bli nĂ€r allt Ă€r klart, det Ă€r 10 av 10, sĂ€ger Demirok.

HĂ„kan Eriksson, förvaltare pĂ„ Integralen 1–4 vid KunskapslĂ€nken, söker intressenter till lokaler i gatuplan.
HĂ„kan Eriksson, förvaltare pĂ„ Integralen 1–4 vid KunskapslĂ€nken, söker intressenter till lokaler i gatuplan.
Vallastaden

SmĂ„skalighet och mĂ„ngfald var ledord nĂ€r Vallastaden planerades. Dessutom fanns en idĂ© om att motverka segregation genom att i vartenda kvarter blanda bostadsrĂ€tter och hyresrĂ€tter med villor eller radhus. För att se till att de boende trĂ€ffar sina grannar byggdes gemensamhetslokaler, sĂ„ kallade Felleshus.

BomĂ€ssan hölls 2–24 september 2017. 15 000 branschbesökare och 75 000 frĂ„n allmĂ€nheten kom. Fortfarande har kommunen anstĂ€llda avdelade för att ta emot delegationer som vill se stadsdelen.

Karta: Vallastaden
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!