US bästa stället att vara AT-läkare på

US är det bästa universitetssjukhuset att göra sin AT-tjänst på, visar den årliga AT-rankingen.

Universitetssjukhuset i Linköping rankas högst av landets universitetssjukhus i den årliga AT-rankingen.

Universitetssjukhuset i Linköping rankas högst av landets universitetssjukhus i den årliga AT-rankingen.

Foto: Region Östergötland

Linköpings kommun2019-09-11 16:37

Det är Sveriges yngre läkares förening (SYLF) som står bakom undersökningen där US rankas högst av landets universitetssjukhus.

– Det är roligt att vi förbättrat vårt resultat, säger Lena Holmertz, verksamhetschef för AT i Linköping och Motala. 

Det är framför allt känslan av att kunna påverka sin arbetsmiljö som är viktig för AT-läkarna, enligt rapporten. Även bra handledning och ett starkt kollegialt stöd är centralt.

– Vi har en organisation som arbetat länge för att förbättra och utvärdera AT-tjänsterna. Även administrationen gör ett jättejobb. Vår nyckel har varit att arbeta ihop. Att jobba med AT-läkarna är viktigt och väldigt roligt, säger Lena Holmertz.

I rapporten framkommer stora problem inom AT-tjänstgöringen runt om i landet.  Varannan AT-läkare uppger att det är mycket eller ganska vanligt att arbeta utan ersättning. Madeleine Liljegren är ordförande i SYLF som gjort undersökningen.

– Det är helt oacceptabelt. Att vara läkare är ett yrke, ingen hobby, säger hon.

Enligt Lena Holmertz får alla AT-läkare på US och i Motala ersättning. 

Ett annat problem är att var fjärde AT-läkare uppger att de har varit ensamma på primärjouren på akuten utan legitimerad läkare. Det innebär att AT-läkaren har varit ensam,  men att han eller hon har kunnat kalla in mer legitimerade kollegor som har så kallad bakjour hemma. 

– Det är en fråga vi har uppe för diskussion regelbundet. Vi har haft det systemet i flera år i Motala och utvärderar det kontinuerligt utifrån stöd och handledning av bakjour. AT-läkarna har tyckt att det positiva övervägt det negativa. Akuten är ju aldrig AT-läkarens första placering och min uppfattning är att det fungerat bra. AT-läkarna behövs för bemanningen och jag tror att det ser ut så här på de flesta mindre sjukhus, säger Lena Holmertz.

Primärjour innebär ett stort ansvar. Vad händer om en AT-läkare inte vill vara ensam?

– Det har knappt hänt, men då kan vi ordna med placering i Linköping istället. 

I rapporten framkommer att var femte AT-läkare överväger att byta yrke, främst på grund av dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning.

– Siffran är för hög. Det handlar om unga, ambitiösa människor som vill visa framfötterna och kanske inte vågar eller kan säga nej, säger Madeleine Liljegren.

Lena Holmertz tror och hoppas att AT-läkarna känner att de kan påverka.

–  Vi värnar om dem och vill att de trivs. De AT-läkare som vi tar in vill vi också behålla.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!