Polisen misstänker att bränderna är anlagda

Polisen misstänker att den senaste veckans ladubränder varit anlagda. På onsdagsmorgonen förstördes en kulturhistoriskt värdefull byggnad i Valla.

Den så kallade Rigaladan från 1870-talet totalförstördes i branden.

Den så kallade Rigaladan från 1870-talet totalförstördes i branden.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-25 10:42

Brottsrubriceringen i Valla är mordbrand, vilket är den allvarligare graden efter ”skadegörelse genom brand”.

– Den bedömningen har vi gjort framför allt med tanke på spridningsrisken som fanns, säger förundersökningsledare Daniel Åström.

Det var mycket nära att elden spred sig till Westmanska stallet, som ligger bara några meter från brandplatsen. Stallet fick delar av fasaden svedd och ett tag pyrde det i stallets torn. Räddningstjänsten lyckades dock förhindra spridning.

Platsen är avspärrad i väntan på att eldhärden ska svalna så att polisen kan göra en teknisk brottsplatsundersökning.

I fredags brann en annan 1800-talslada, militärens gamla skidförråd i Tinnerö. Där hade polisen först ingen brottsmisstanke, men efter den tekniska undersökningen utreds även den branden som ett brott.

Två ladubränder på några dagar, är det en pyroman som är i farten?

– Vi kan i det här läget inte säga om det finns ett samband mellan bränderna. Det får utredningarna visa, säger Daniel Åström.

Ladan som totalförstördes i natt låg i utkanten av Valla gård, alldeles bakom Kårallen. Ladan gick under namnet Riga och var ursprungligen en väderria – en torklada. Den tros ha byggts av Leonard Westman på 1870-talet.

Gunnar Elfström, tidigare chef för friluftsmuseet Gamla Linköping, är bedrövad över branden.

– Det är väldigt sorgligt, det var en mycket ovanlig och värdefull byggnad. Det är en bit av lantbrukshistorien som har utraderats, säger han.

I ladan förvarades lantbruksmaskiner samt utrustning som tillhörde Valla Ponnyklubb, bland annat vagnar, hopphinder och dressyrstaket. Men branden kommer inte att direkt påverka klubbens verksamhet.

– Det finns många minnen och känslor förknippade med den gamla byggnaden, men den var inte en del av den dagliga ridskoleverksamheten, säger ponnyklubbens ordförande Helena Lindqvist Pettersson.

Enligt Tina Karlsson, chef för friluftsmuseet Gamla Linköping, fanns det inga kulturhistoriskt värdefulla föremål i ladan.

– Men det var en av de ursprungliga byggnaderna på gården. Den har alltså inte flyttats dit, som många andra byggnader. Så den var viktig för att berätta gårdens historia.

Simon Helmér, vd på Kulturfastigheter som ägde ladan, berättar att skadorna delvis täcks av försäkringen.

– Men om byggnaden ska återuppföras har vi ännu inte tagit ställning till.

Karta: Valla gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!