Linköping får svårt att nå klimatmålet

Linköping kommer med största sannolikhet inte att nå klimatmålet att vara koldioxidneutrala 2025. För det krävs det drastiska beslut.

Muharrem Demirok (C) har inte helt gett upp om att nå klimatmålet 2025. Men det krävs både tuffa beslut och drastiska åtgärder för att lyckas, säger han.

Muharrem Demirok (C) har inte helt gett upp om att nå klimatmålet 2025. Men det krävs både tuffa beslut och drastiska åtgärder för att lyckas, säger han.

Foto: Annika Ekstedt

Linköpings kommun2019-11-28 18:00

Sedan 2009 har de totala utsläppen per invånare i Linköping minskat med 25 procent. Nu är det knappt sex år kvar och det återstår en hel del om fullmäktiges mål från 2012 ska nås. 

Trots detta vill inte kommunalrådet Muharrem Demirok (C) prata i termer om misslyckande.

– Vi har sex år på oss. Men det krävs att vi tar nödvändiga beslut och att Linköpingsborna involveras mer än tidigare.

Muharrem Demirok medger att kommunen varit dålig på att involvera invånarna i Linköping i arbetet. Arbetet har nästan helt utgått från vad kommunen och de kommunala bolagen har kunnat påverka.

Trots att 25 procent är en bra bit från 100 procent så är Muharrem Demirok positiv.

– Siffrorna är glädjande och vi har gjort en enorm och häftig resa, säger han.

Visserligen hade kanske utsläppen gått ner ändå, räknat från 2009, men inte så mycket. På det viset har målet haft stor effekt, hävdar han.

– Vi har jobbat systematiskt i hela kommunkoncernen och vi är stolta över siffran.

Men, som sagt, med knappa sex år kvar ska resten göras. Det blir tufft och kan komma att kräva tuffa beslut. Förmodligen kommer det också att krävas nationella beslut för att Linköping ska lyckas, tror Muharrem Demirok.

Det är fortsatt i de stora bolagen som det mesta måste göras. Transportsektorn i kommunen ska minska sina utsläpp med 22 procent. Hushållen måste bli effektivare och få ner sina utsläpp med 15 procent, liksom industrin. Energin från vind, sol och vatten ska öka, enligt den plan som finns. 

Politikerna måste tänka stort och drastiskt om målet ska nås, konstaterar Muharrem Demirok.

– Att bygga ut fossilfria energikällor rejält vore en sådan åtgärd, men det tar några år innan det är på plats.

En annan drastisk åtgärd vore att stänga av flera gator för trafik.

– Men har vi inte alternativ infrastruktur eller kollektivtrafik kommer det inte att fungera. 

Vad kan privatpersoner göra? Det mesta känns ju fjuttigt, men kommunens hållbarhetschef Linda Malmén menar att varje liten del räknas.

– Som att sänka värmen hemma, fylla diskmaskin och tvättmaskin före tvätt, och se över vilka resor man gör som känns nödvändiga, säger hon.

Muharrem Demirok är säker på att Linköpingsborna både vill och har intresse av att samarbeta. 

– Vi måste vara öppna och transparenta. Nu räcker det inte att bara tycka, nu måste man göra något och nu vet Linköpingsborna det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!