Har du ett chip i kroppen på lämpligt ställe, oftast då i handen, kan du redan nu handla kaffe på Liu genom att "blippa" med handen framför kortläsaren. Det fungerar bara på riktigt nära håll men du slipper leta fram ditt kreditkort. Under fredagen arrangeras en Chip and Beer pub för att locka fler att testa möjligheterna. Där skall intresserade kunna få sitt chip, stort som ett riskorn, samt tillfälle att diskutera möjligheter och integritetsfrågor. Allt till priset av 900 kr och en öl.

– Det är ny teknik och intressant och det skapar diskussioner. Vi sitter i ett modernt universitet och vill jobba för att kunna ansluta alla dina tjänster, som gym, kaffe, lift- och busskort, till ett chip i din hand. Det förenklar, säger Max Fischer från pubföreningen Brandon Boys som arrangerar fredagspuben.

Tekniken som används är RFID. Den variant som brukas här har ett unikt id-nummer på samma sätt som vanliga passerkort. För att fungera måste avläsaren vara centimeternära chipet.

Artikelbild

| "Vi på Cafè Baljan på Liu ligger i framkant med tekniken" säger Max Fischer och "blippar" sin betalning av det dock analoga kaffet.

– Vi är ett kontroversiellt café och tycker det är kul med nya spännande tekniker. Vi ser chip som något som kommer att växa och vill vara pionjärer här på campus genom att ta emot detta betalningssätt. Datateknolog-sektionen är en förening med lite nördiga medlemmar och där finns ett antal personer som absolut vill testa, säger Patrik Sletmo från Café Baljans styrelse.

Kanske leder den här kvällen till att universitetsledningen undersöker möjligheterna att godkänna chipen för inpassering på Campus, spekulerar kvällens puborganisatörer.