– Vincent ska få komma till sitt nya adoptionshem idag! säger Sara Jonsson och håller upp en bur där en liten brun katt kikar ut genom gallret.

Sara Jonsson är volontär i föreningen 9Liv som tar hand om och hittar hem åt hemlösa och oönskade katter. Hon och ordförande Ann-Britt Leo har precis varit om hämtat upp en kattmamma och hennes sju-veckor gamla ungar som hittats i en bod.

– Vi misstänker att hon redan är dräktig igen, så de får bo i ett stödhem nu, säger Sara Jonsson.

Artikelbild

Föreningen har inget katthem, istället har 25 medlemmar blivit så kallade stödhem och tar emot katterna medan de väntar på att bli adopterade. Martina Jakobsson bor i Linköping och är en av dem. Förutom några vuxna katter tar hon hand om tre olika kullar med kattungar.

– Det kan vara svårt att skilja sig från dem ibland. Men de här kattungarna flyttar hemifrån nästa vecka, då kommer det kännas tomt, berättar hon medan några kattungar biter henne i tårna och försöker klättra upp på hennes axlar.

Majoriteten av katterna som föreningen tar hand om är övergivna.

– För inte så länge sedan fick vi in tre kattungar som någon hade lämnat i en kartong på tippen, berättar Sara Jonsson.

Artikelbild

| Adopterad. Tigerkaka trivs bra med sina vänner i stödhemmet men ska snart få komma till ett permanent boende.

Just den här tiden på året är intensiv för föreningen, då det brukar komma in många kattungar.

– I dagsläget har vi 25 katter och 35 kattungar. Några av katterna är dräktiga också så det blir mycket jobb, säger Sara Jonsson.

Artikelbild

| Upptäcksfärd. Det finns mycket att upptäcka, klättra på och krypa in i när man är en kattunge.

Sara Jonsson poängterar vikten av kastrera sina katter.

– Folk frågar ibland om det verkligen finns sommarkatter fortfarande. Och det gör det, även om det inte är lika många. Idag är konsekvenserna av sommarkatterna det stora problemet. De har fött ungar och det blir bara fler och fler, säger hon.

Artikelbild

| Mys. Sara Jonsson är medlem i föreningen 9Liv. Här gosandes med en fyra veckor gammal kattunge.

Ann-Britt Leo uppmuntrar alla som funderar på att skaffa katt att tänka över beslutet ett varv till.

– Jag tror att många skaffar till exempel sommarkatter för att deras barn vill ha en liten kattunge på landet. Men innan man gör det ska man tänka till. En katt är som ett barn, du kommer behöva ha hand om den i kanske 20 år, förklarar hon.

Artikelbild

| Stödhem. Martina Jakobsson har stödhem och tar hand om några katter som väntar på att bli adopterade.

Att adoptera en katt från 9Liv kostar 1200 kronor, men då är den vaccinerad, kastrerad och id-märkt.

– Det är billigare än om en privatperson skulle ordna det själv. Vi samarbetar med några veterinärer och får paketpris, säger Ann-Britt Leo. Jag hoppas folk som vill skaffa katt överväger att ta en av våra istället för att köpa en renrasig.