Tusentals elever lär sig tänka mer på miljön

Nu får ytterligare 5 000 skolelever i Linköping lära sig mer om vatten, avfall, energi och hur man skapar den bästa världen.

Så här såg det ut förra året när Kungsbergsskolan besökte Kolmården i projektet "Bästa Världen". Matilda Apelqvist tog emot eleverna då, och berättade om hur regnskogar fungerar.

Så här såg det ut förra året när Kungsbergsskolan besökte Kolmården i projektet "Bästa Världen". Matilda Apelqvist tog emot eleverna då, och berättade om hur regnskogar fungerar.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-09-15 22:00

Projektet kallas just för ”Bästa Världen” och är ett samarbete mellan Linköpings kommunala energibolag Tekniska Verken och djurparken Kolmården.

På måndag börjar de första eleverna ur årskurser två, fem och åtta från olika skolor i Linköping med resor till Kolmården som en del av undervisningen i projektet. Under en månad ska cirka 5 000 elever besöka parken.

I projektet får eleverna lära sig mer om hållbar utveckling. Kunskaperna kan röra allt från vattenförbrukning och hur avfall kan tas om hand på ett energibesparande sätt, till förhållanden för djur och natur på olika ställen i världen.

Under förra året medverkade 2 000 av Linköpings skolelever i den första omgången av ”Bästa Världen” som då var ett pilotprojekt. Nu utökas projektet. Undervisningen börjar och slutar i elevernas klassrum, men inkluderar också en besöksdag på Kolmårdens djurpark. Förra årets projekt innehöll en inledande undervisning om lokala förhållanden, hur staden där man lever renar vattnet som spolas ned i toaletten och rinner i kranen, och vad som händer med sopor man slänger. Vid besöket på Kolmården fick eleverna en internationell utblick.

Även i år får alla elever lära sig att tänka på miljö och social hållbarhet ur ett vardagsperspektiv och med en global blick, men undervisningen skiljer sig lite beroende på årskurs. Eleverna i tvåan fokuserar på vatten, femmorna riktar in sig på avfall, och årskurs åtta jobbar med energifrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!