Toivos räddare fastnade i gräset

Båten fastnade när ägaren Toivo Mielonen var på väg från Roxen till Linköpings hamn. Räddningstjänsten ryckte ut för att hjälpa honom – men fastande också.

Snart kommer ingen att våga segla till segelbåtshamnen i Linköping på grund av växter i vattnet.

Snart kommer ingen att våga segla till segelbåtshamnen i Linköping på grund av växter i vattnet.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköpings kommun2019-09-13 17:14

Toivo Mielonen är en erfaren seglare och medlem i Linköpings Segelsällskap sedan många år tillbaka. I onsdags satt han fast i flera timmar med båten Felix på farleden till hamnen. Samma sak hade hänt även en gång tidigare under sommaren, men då fick han hjälp av en kompis. Nu hade han seglat med den kompisen och hans båt råkade också ut för gräset i vattnet.

– Vi ringde räddningstjänsten och bad om hjälp, det var vid halvåttatiden på kvällen. Det blåste och det regnade. Räddningstjänsten kom men deras båt fastnade också i gräset. De kunde inte komma loss utan var tvungna att dyka och ta bort gräset där nere, berättar Toivo Mielonen som vi möter i Linköpings segelbåtshamn.  

Räddningsaktionen tog fyra timmar och det var nästan midnatt när Toivo Mielonen kom hem. På en karta över Roxen och hamnen inne i Segelsällskapets lokaler visar han var hans båt och kompisens båt hade "stoppats" av gräset.

– Det hände på farleden som är helt igenväxt. Många båtar avstår att komma in till hamnen, de vågar inte. Växter och vattenpest som sprider sig har blivit ett stort problem, säger han.

Hela hamnen var full av gräset och medlemmar i Hamnföreningen har kämpat hårt för att ta bort växterna ur vattnet. 

– Att det blir mycket gräs i vattnet började för tre år sedan men det här året är det värsta året. Det beror också på att vattnet är så lågt, lägsta hittills. 

I hamnen möter vi även Lars Björkman och Akke Nilsson. Lars Björkman rensar gräset, vilket han har gjort varje dag under den senaste månaden. Överallt omkring ligger de gröna högarna. Båda Björkman och Nilsson är seglare och medlemmar i Hamnföreningen och i Segelsällskapet. De har rensat hamnen men de är djupt upprörda över hela situationen.

– Här är rensat, men i ån och i farleden i Roxen är det hemskt. Det är tragiskt och kommer att knäcka hela båtlivet. Jag har försökt få politiker att komma hit men de verkar inte vara så intresserade. Det är kommunen som har ansvar för farleden, säger Akke Nilsson. 

Björn Brage på stadsmiljökontoret i Linköping säger sig vara medveten om problemet. Det är kommunens ansvar att farleden ska vara duglig för båtarna.

Vad gör ni åt problemet?

– Vi har begärt en sjömätning för att kunna förstå hur hela problemet ser ut. Men det är inte så enkelt, sjömätningen kan göras först under hösten. Höga vattentemperaturer i somras har bidragit till att det finns mer växter och att vattenpest spred sig. 

Tusentals sådana här högar har tagits ur vattnet i segelbåtshamnen i Linköping.
Tusentals sådana här högar har tagits ur vattnet i segelbåtshamnen i Linköping.
Karta: Linköpings Segelsällskap
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!