Svävare krävdes för att få loss båtarna

Ytterligare två båtar fastnade under lördagen på Roxen. Svävare, mycket tålamod och en privatperson i gummibåt krävdes för att få loss båtarna.

Det är minst sagt grönt på Roxen.

Det är minst sagt grönt på Roxen.

Foto: Sjöräddningssällskapet

Linköpings kommun2019-09-14 21:53

Roxen har förvandlats till ett grönsaksland. Till följd av växtligheten fastnade både en privat segelbåt tidigare i veckan och Räddningstjänsten när de skulle rädda båten. Räddningstjänsten har efter händelsen gått ut med en varning för det låga vattenståndet och kraftiga växtligheten i sjön. På lördagen fastnade ytterligare en segelbåt i inloppet till Kinda Kanal. Redan på förmiddagen larmade båtägarna Räddningstjänsten som inte kunde göra något.

– Våra båtar klarar inte av det. Vi rycker bara ut om det gäller livräddning, säger Christian Lind, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland. 

Till slut kontaktade båtägarna Sjöräddningssällskapets station Vadstena/Motala.

– Egentligen gäller inte vårt medlemskapet i Roxen, men vi gjorde ett undantag och hjälpte båtägarna nu på kvällen när vi var klara med ett annat uppdrag, säger Erik Molander, frivillig sjöräddare. 

För att lyckas undvika den sluga växtligheten använde Sjöräddningsällskapet svävare. Men en svävare kan inte bogsera så även en vattenskoter fick assistera.

– Men i den fastnar allt gräs, så vi fick åka några meter och sedan rensa. Det gick inte fort, säger Erik Molander.

En privatperson i gummibåt såg eländet och kom för att assistera.

– En eloge till den mannen, säger Erik Molander.

Glädjen var kortvarig när de efter några timmars jobb fick loss båten – för plötsligt drev två båtar till in i det gröna och fastnade.

– En av båtarna kom loss själva. Ägarna till den andra båten fick ankra och så bogserade vi in dem till land. Det var för sent för att arbeta ytterligare några timmar. 

Enligt Erik Molander är det riktigt grönt på sina ställen i Roxen. Mycket av det gröna ser man, men en del gömmer sig under ytan. 

–  Det är inte optimalt att segla på Roxen just nu. Man ska nog undvika det, helt enkelt,  avslutar Erik Molander.

Det blev sent kvällsjobb för Sjöräddningssällskapet station Vadstena/Motala.
Det blev sent kvällsjobb för Sjöräddningssällskapet station Vadstena/Motala.
Karta: Roxen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!