Victoria Park höll på att förhandla med den kommunägda bostadskoncernen Framtiden i Göteborg. Det handlade om en bytesaffär mellan Victoria Park och de kommunala bolagen där Victoria Park skulle köpa ett bostadsområde i Angered. I uppgörelsen ingick också att de skulle sälja mark till ett av kommunens bolag.

Alla förhandlingar har nu avbrutits efter att Framtidenkoncernen fått information från polisen om att Victoria Park skulle ha anlitat entreprenörer med kopplingar till kriminella. Den här informationen blev känd på tisdagskvällen denna vecka och kom som en överraskning för Victoria Park.

– De har inte delgivit oss något material eller information – mer än vad vi läst i tidningarna, säger Peter Strand, vd för Victoria Park.

Trots att det nu gått några dagar vet han fortfarande inte vad Framtidenkoncernen syftar på för information.

– Vi kan fortfarande inte se något konstigt med den här entreprenören och det pågår ingen polisutredning, säger Peter Strand på fredagsmorgonen.

Han vill inte berätta vilken entreprenör det handlar om.

– Vi har rutiner för hur vi väljer entreprenörer och vi kan inte heller se någonting konstigt nu när vi tittar på det i efterhand, säger Peter Strand.

Affären handlade om knappt 300 bostäder i Rannebergen i Angered som Victoria Park skulle köpa av Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag. Victoria Park har som affärsidé att köpa miljonprogramsområden och detta är just ett sådant.

I förhandlingen ingick också att Bostadsaktiebolaget Poseidon skulle köpa mark i Lövgärdet. Både Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag och Bostadsaktiebolaget Poseidon ingår i den kommunägda koncernen Framtiden.

Förhandlingarna i den här affären har även tidigare kantats av svårigheter. I oktober såg sig Victoria Park tvingade att meddela marknaden att det pågick förhandlingar eftersom denna information läckt ut. Victoria Park är börsnoterat och enligt reglerna måste de offentliggöra sådan information som skulle kunna påverka aktiekursen.

"Bolaget bedömer det som tveksamt om informationen utgör insiderinformation men har för säkerhets skull valt att behandla den så", skrev de den 20 oktober i ett pressmeddelande.

Då var prognosen att affären skulle vara klar i slutet av oktober och nu står det alltså klart att det inte blir någon affär alls.

Hur viktig var den här affären för er?

– Vi äger 14-15 tusen lägenheter så ur den aspekten är det en mindre del, men det är klart att man går in i en affär för att komma överens och i det här fallet så har nånting hänt som gjort att vi inte kan komma överens, säger Peter Strand.

I Linköping äger Victoria Park 1 428 lägenheter i Ryd och Skäggetorp.

Vd för Framtidenkoncernen, Martin Blixt, vill inte utveckla vad misstankarna handlat om. Han konstaterar bara att de fått information från polisen som de agerat på. Han konstaterar också att det nu inte blir någon affär.

– Vi ser inte att den här affären stärker våra ytterområden på det sätt som vi vill. Det syfte vi hade med ursprungsförhandlingen finns inte längre kvar, säger Martin Blixt.

Koncernen är fortfarande intresserade av att köpa den mark som Victoria Park äger. Däremot ska de inte längre sälja de 300 bostäderna i Angered.