Seminariet "I kölvattnet av #metoo" arrangeras efter upprop som skett inom den akademiska branschen (#akademiuppropet). Det hålls i Tema-huset på Campus Valla på måndagseftermiddagen.

– Vi ska dels föra ut kunskap, dels diskutera. Det blir först en föreläsning om forskningsläget kring sexuella trakasserier. Och sedan ett panelsamtal där alla kan ställa frågor till LiU:s ledning, säger Åsa-Karin Engstrand, föreståndare för Forum för genusvetenskap och jämställdhet.

Prorektor Roger Klinth kommer att delta i panelsamtalet, tillsammans med flera andra med ledande befattning.

– Hela #metoo-rörelsen skakar om alla och vi kan inte stå utanför. Vi har haft ett bra arbete men vi kan alltid göra mer, säger Klinth.

Berättelserna om sexuella trakasserier på svenska universitet upprör honom:

– Det är en antites till allt som akademin står för. I en kunskapsproducerande miljö ska man känna tryggghet.

Finns det en särskild risk för trakasserier och utnyttjanden på universitet?

– Jag tror det. Alla beroendeförhållanden är riskmoment. Den akademiska världen är uppbyggd så. Man är beroende av sin handledare som student. Eller av sin professor som doktorand. Man behöver få sina resultat publicerade. Det finns många gatekeepers inbyggda på universiteten, och många personliga beroendeställningar. Vi måste vara tydliga med vad som gäller, säger Roger Klinth.

Seminariet är fullsatt, bara på föranmälningar.

– Vi bokade en för liten lokal, det blev fullt direkt. Men vi jobbar på att kunna streama seminariet. Det kommer också att ordnas ett uppföljande seminarium i januari, säger Åsa-Karin Engstrand.