Sexköparen: Visste inte att det var olagligt

Den 22-årige mannen betalade 1 000 kronor för att ha sex med en kvinna på ett hotell i Linköping. Nu har han åtalats.

Kvinnan som sålde sex visade upp pengarna som 22-åringen betalade. Bilden är hämtad ur förundersökningen.

Kvinnan som sålde sex visade upp pengarna som 22-åringen betalade. Bilden är hämtad ur förundersökningen.

Foto: Polisen

Linköpings kommun2019-10-12 14:00

Den 18 september i år bedrev polisen spaning på ett hotell i centrala Linköping. Poliserna hade konstaterat att en kvinna lagt ut en annons på nätet där hon erbjöd sig att mot ersättning utföra sexuella tjänster på hotellet. 

En 22-årig man iakttogs av poliserna när han kom till hotellet och gick in på kvinnans rum. En polis stod och lyssnade utanför rummet och uppfattade ljud som förknippas med sexuella aktiviteter. 

Efter drygt tio minuter lämnade mannen hotellrummet och blev då genast stoppad. Till en början påstod han att han endast haft en träff med kvinnan. Senare i förhöret medgav han dock att han hade betalat för sex. 

Kvinnan, som hördes som vittne eftersom det inte är förbjudet att sälja sex – bara att köpa sex, berättade att 22-åringen hade betalat 1 000 kronor för sexuellt umgänge. Polisen fotograferade de två 500-kronorssedlarna. 

22-åringen har nu åtalats för köp av sexuell tjänst. I förhör har han nekat till brott med motiveringen att han inte kände till att det var förbjudet att köpa sex.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh anser att 22-åringen ska dömas att betala 50 dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor. 

Det har varit förbjudet att köpa sex i Sverige sedan 1999. Förbudet innebär att det är olagligt att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte straffbart att sälja sexuella tjänster. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!