Konstutställningen omfattade verk från fem konstnärer med finländskt påbrå, och kommer att visas på biblioteket de närmsta två veckorna. Besökarna som tog sin till invigningen fick även ta del av litteraturtips från finska författare från bibliotekspersonalen. Invigningstalade gjorde borgmästare Helena Balthammar (S) som bland annat pratade om kommunens samarbete med den finländska orten Joensuu.

– Att fira Finlands 100-årsdag är särskilt speciellt för oss eftersom vi har ett så givande samarbete med Joensuu som vi hoppas kunna utveckla framöver. Jag har skickat en hälsning till dem under dagen, säger hon.

Utställningen har arrangerats av Östgöta Konstförening, tillsammans med Region Östergötland och Linköpings kommun.

Artikelbild

| Årsdag. Många besökare kom till Stadsbiblioteket när Finland fyllde 100 år som självständig nation.

– För oss föll det sig naturligt att komma till biblioteket då det är öppet för alla. Vi tyckte inte det räckte med enbart litteratur, så vi är jätteglada att vi fått ihop de här fem konstnärerna. Jag tror att det finns en stor okunskap om Finlands historia i Sverige så jag hoppas det här kan bidra med mer kunskap, säger Anders Lindkvist, ordförande på Östgöta Konstförening.

Maija Suomalainen är en av konstnärerna som ställer ut. Hon gör rakubränd keramik som hon menar påminner om Finland.

– Metoden kommer från Japan och där är man perfektionister, precis som i Finland.

Hur firar du 100-årsdagen?
Artikelbild

| Borgmästare. Helena Balthammar (S) deltog under invigningen av utställningen på Stadsbiblioteket.

– Jag ska ringa min mamma som bor i Helsingfors. Sen ska jag tända två ljus och lyssna på finsk musik. Det får min man stå ut med, säger hon.