Personal sökes när 27 arbetsplatser blir 12

Kommande satsning på Nationellt forensiskt centrum, NFC, med säte i Linköping, ifrågasätts av flera: "NFC tar bara över befintlig verksamhet".

NFC har sitt huvudsäte i Linköping. Sammanlagt jobbar 500 personer på NFC. De blir 600 inom två år.

NFC har sitt huvudsäte i Linköping. Sammanlagt jobbar 500 personer på NFC. De blir 600 inom två år.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköpings kommun2019-09-15 10:00

Vi skrev nyligen om att det fanns en utbredd trötthet mot de utdragna polisutredningstiderna och att Britt-Louise Viklund, mångårig åklagare i Linköping, höjde rösten. Hon ansåg att NFC – som analyserar polisens bevismaterial –  behöver mer resurser för att snabbare bli klar med sin del av arbetet.  Därmed skulle utredningstiderna förkortas och domstolarna skulle komma till snabbare beslut. 

Helena Trolläng, chef på NFC, svarade på Viklunds utspel med att NFC får en betydande resursökning med början under hösten: åtta nya driftställen kommer att öppnas i landet och ökade resurser kommer att tillföras NFC:s befintliga laboratorier i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Detta imponerade dock inte på alla. Vår redaktion fick flera samtal av personer med insyn i NFC:s verksamhet som ifrågasatte den kommande resursökningen. Kort sammanfattat går kritiken ut på att NFC bara tar över polisens befintliga verksamhet, eftersom nuvarande 27 kriminaltekniska laboratorier i landet (varav 23 leds av polisregionerna och fyra av NFC) blir 12. Det innebär att NFC, som efter polisens omorganisation skulle ansvara för dessa 12 laboratorium, inte alls expanderar eller får nya resurser utan bara ta över arbetet.  

För att bringa klarhet i om NFC verkligen får några helt nya resurser som kan leda till att dess arbete går fortare har vi pratat med Sven Kihlgren, projektledare och verksamhetsutvecklare på NFC.

– I dag bemannas de små laboratorierna ute i landet oftast enbart av en eller två personer och det är kriminaltekniker som går in och hjälper till i labbet. Genom att omorganisera och gå från små sårbara lokala polislabb till större driftställen som styrs av NFC effektiviserar vi processen.

Enligt Sven Kihlgren gynnar detta både polisregionerna och NFC.

– Polisen satsar på en ökning av såväl kriminaltekniker som laborativ personal. Med fler kriminaltekniker på brottsplats och större labb kommer förundersökningen och åklagaren snabbare få svar.  

Vissa kritiker menar att NFC:s kommande effektivitet i stor utsträckning kan bero på att personal som anställdes på NFC för ett par år sedan nu börjar bli upplärd.   

– Det ena utesluter inte det andra. Vi måste se över hela kedjan. Vi kommer att få större poliskår, mer bevismaterial som ska analyseras och NFC måste växa ännu mer, eller rättare sagt måste ha det som behövs för att klara sitt uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!