Den telefonbaserade betalningslösningen Swish har kommit till kollektivtrafiken. Tidigare har man kunna använda sitt betalkort i Östgötatrafikens app för att köpa en virtuell biljett som man sedan aktiverar vid behov – och visar upp i mobiltelefonen förr bussföraren. Men nu går det alltså bra att även betala med tjänsten Swish.

– Inom kolllektivtrafiken är vi ett av de första bolagen i Sverige som genomför den här betallösningen. Det är fortfarande möjligt att betala på andra sätt, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

Men just nu fungerar lösningen bara i Motala, Linköping och Norrköping. Och i tätorten, vilket finns definierat på Östgötatrafikens interaktiva karta. Det går alltså inte att swisha fram en biljett från exempelvis Linköpings city till Ljungsbro. Men däremot går det bra att köpa en biljett till Vidingsjö eller Skäggetorp. Samma sak gäller i Norrköping: Du kan swisha dig från centrum till Hageby, men inte till Åby. Och i Motala kan man betala med Swish till exempelvis Borenshult, men inte till Borensberg. Däremot kan man använda sitt betalkort på landsortsbussarna, spårvagnarna, Östgötapendeln, Kustbilen samt i tätortsbussar i Mjölby, Finspång och Åtvidaberg.

Artikelbild

| Swish. Östgötatrafiken inför ytterligare ett betalsätt. Det är metoden Swish i mobiltelefonen som införs.

När inför ni Swish i hela kommunerna, och även hela länet?

– Det är en teknisk fråga. Vi har valt att börja med de här områdena. Det är samma områden som det går att köpa en biljett i appen till. Det är en teknisk fråga. Vi har valt att börja med de här områdena. Men utvecklingen går mot att man vill använda telefonen till det mesta, så givetvis tittar vi på lösningar. Men jag kan inte säga när vi når dit, svarar Eva Jylltorp.

Att den nya betallösningen är populär råder dock inget tvivel om. Efter att den bara varit i gång en vecka har man sett en kraftig ökning.

– Nu görs 25 procent av mobilbetalningarna i de här områdena, med hjälp av Swish, säger Eva Jylltorp.