Den 11 juni förra året mördades makarna Lekander i sin villa utanför Mantorp. Polisen drog i gång en omfattande utredning och i ett tämligen tidigt skede i utredningen kom misstankarna att riktas mot två män. Männen anhölls den 28 juni.

Det stod dock snabbt klart att männen inte hade något med dubbelmordet att göra. Polisen hade säkrat gärningsmannens dna-profil i villan – och den matchade inte de bägge männens dna. Den 30 juni försattes männen på fri fot och den 18 juli blev de formellt avskrivna från alla misstankar.

En av de oskyldiga männen – en 40-åring – vände sig till Justitiekanslern, JK, med en begäran om ersättning. Via sin advokat anförde mannen att brottet som han anhölls för var mycket omskrivet och att anhållandet och tiden därefter var "minst sagt påfrestande för honom".

JK har nu beslutat att 40-åringen ska få 10 000 kronor i ersättning av staten för det lidande som frihetsberövandet inneburit. Med hänsyn till att mannen var misstänkt för ett så allvarligt brott bestäms ersättningen till ett högre belopp än det som normalt betalas ut vid ett frihetsberövande av motsvarande längd.

Den 13 september i fjol förhördes 24-årige Edvin Gyllensvaan för första gången om dubbelmordet. Han fick lämna dna-prov som visade att han hade varit på brottsplatsen. I juli i år dömde Göta hovrätt Gyllensvaan till fängelse på livstid.