Malexandermördare får tidsbestämt straff

Örebro tingsrätt har beslutat att 46-årige Tony Olsson ska få sitt livstidsstraff tidsbestämt till fängelse i 35 år. Beslutet innebär att han friges villkorligt om fyra år.

Tony Olsson har fått sitt livstidstraff tidsbestämt.

Tony Olsson har fått sitt livstidstraff tidsbestämt.

Foto: Fredrik Persson/TT

Linköpings kommun2019-11-27 11:45

Tony Olsson, som numera heter Byström i efternamn, dömdes i juni år 2000 av Göta hovrätt till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander och mordförsök på en polisman utanför Kisa. Han dömdes tillsammans med Jackie Arklöv och Andreas Axelsson till lagens strängaste straff – fängelse på livstid. 

Örebro tingsrätt anser i beslutet att Tony Olsson medverkat till att främja sin återanpassning i samhället. På senare år har han inte gjort sig skyldig till någon misskötsamhet. Tingsrätten delar Rättsmedicinalverkets bedömning att risken är låg för att han ska återfalla i allvarlig brottslighet. Domstolen gör bedömningen att det inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att Tony Olsson ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. 

Tingsrätten anser dock att omständigheterna kring morden och mordförsöket varit så synnerligen försvårande att gärningarna har ett straffvärde som motsvarar 35 års fängelse. 

Den 28 juli 2004 rymde Tony Olsson och tre medfångar från Hallanstalten. Han kunde dock gripas två dagar senare. När Tony Olsson förhördes i Örebro tingsrätt uppgav han att han efter rymningen drabbades av ångest och kom till insikt i hur han levt sitt liv. Olsson berättade även för tingsrätten att han blev frälst år 2004. Han försäkrade att den förändring som han gjort är en "grundmurad förändring". 

Till dags dato har Olsson avtjänat 19 år och fyra månader av sitt straff. Han sitter för närvarande på en anstalt med säkerhetsklass två. 

Tingsrättens beslut innebär att Tony Olsson, med de regler som gäller för villkorlig frigivning, kommer att försättas på fri fot om fyra år, det vill säga i slutet av år 2023. 

Vice chefsåklagare Karin Lindell har motsatt sig Olssons yrkande om omvandling av livstidsstraffet. Hon anser att risken för återfall i allvarlig våldsbrottslighet är så konkret att den utgör ett hinder mot att omvandla livstidsstraffet. Åklagaren anser även att frågan om omvandling är för tidigt väckt. 

– Jag har inte bestämt mig, men det finns omständigheter som talar för att jag inte kommer att överklaga. Det var ett välformulerat beslut, säger Karin Lindell. 

Tingsrättens beslut, som fattades av en enig rätt, kan överklagas till Göta hovrätt senast den 18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!