När det gäller miljöarbete och klimatsmart tänkande ligger Linköpings stift i framkant. Så pass att de nu får ta emot SJ:s diplom av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid årsstämman i Stockholm.

– Det är verkligen jätteroligt! Att någon har sett att vi tänker och att vi agerar. Det är fantastiskt att få ett erkännande för det arbete vi har jobbat hårt för i många år, säger Pether Nordin, stiftsdirektor.

2016 antog Linköpings stift en ny klimatstrategi. Målet är att klimatbelastningen ska minska med 30 procent till 2020 och till 2045 ska stiftet ha uppnått klimatneutralitet.

– Vår resepolicy innebär framför allt att vi ska åka tåg och buss i första hand och undvika att flyga så långt det är möjligt.

Vad har varit den största utmaningen?

– Att gå från ord till handling. De flesta människor vet att vi lever långt utanför jordens långsiktiga förmåga. Utmaningen är att gå från den intellektuella insikten till att låta det här påverka vårt liv varje dag. Det delar vår kyrka med alla runt omkring oss.

Förutom resepolicyn har Linköpings stift även arbetat för att alla församlingar ska bli miljödiplomerade. Stiftet har genomfört ett energieffektiviseringsprojekt som inneburit att det sett över temperaturen i kyrkor och församlingshem – ett arbete som fått gehör runt om i landet.

– Det är många stift som kikar på vad vi gör i Linköping. Vi ligger bra till i vårt miljötänk, men vi ska bli ännu bättre. Det här priset är en klapp på axeln att vi gör rätt, säger Pether Nordin.