Linköping nobbar kinesisk delegation

Linköpings kommun kommer inte att ta emot en politisk delegation från Kina. Anledning är det kinesiska agerandet mot kulturministern.

Linköpings borgmästare, Lars Vikinge (C), vill inte ta emot en politisk delegation från Guangzhou i Kina.

Linköpings borgmästare, Lars Vikinge (C), vill inte ta emot en politisk delegation från Guangzhou i Kina.

Foto: Arkivbild

Linköpings kommun2019-11-18 17:05

Lars Vikinge (C) besökte nyligen i sin egenskap av borgmästare Guangzhou i Kina – en stad som Linköping länge haft vänskapliga förbindelser med. 

– Kina är ett land som hålls samman av kontroll och inte av tillit, säger Lars Vikinge när han ombeds att sammanfatta sina intryck av resan. 

I slutet av förra veckan kom en förfrågan från Guangzhou där Linköpings kommunledning ombads att vara värd åt en kinesisk delegation, vilket Dagens Nyheter var först med ett rapportera. Men Linköpings kommun vill inte ta emot delegationen. 

– Kina har hotat en svensk minister. I det läget tackar vi nej, säger Lars Vikinge.

Den minister som borgmästaren syftar på är kulturminister Amanda Lind (MP). Från kinesiskt håll har framförts att kulturministern skulle drabbas av "konsekvenser" om hon delade ut Tucholskypris till den regeringskritiske förläggaren Gui Minhai.

– Det skulle vara illojalt mot den svenska regeringen om vi i den här situationen tog emot en politisk delegation från Kina, säger Lars Vikinge. 

Beslutet att säga nej till det kinesiska besöket har, enligt Lars Vikinge, fattats av kommunalråden i den styrande borgerliga alliansen i Linköping. Borgmästaren säger att beslutet inte ska uppfattas som att Linköping helt avbryter allt utbyte med Guangzhou. 

– Universitet har ett utbyte med Guangzhou och det står vi bakom. Vi gör inget som skadar vårt universitet. Men vi tar inte emot några politiska delegationer när man hotar en svensk minister. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!