Ledde jätteprojektet – blir butiksägare

Möbel- och inredningsbutiken E-teak på Apotekaregatan har bytt ägare. Maria Hultqvist och Björn Almgren heter paret som ska styra skutan vidare.

Maria Hultqvist och sambon Björn Almgren har köpt möbel- och inredningsbutiken E-teak på Apotekaregatan. "Visst finns det risker med det här, men det gör det väl med allting", säger de.

Maria Hultqvist och sambon Björn Almgren har köpt möbel- och inredningsbutiken E-teak på Apotekaregatan. "Visst finns det risker med det här, men det gör det väl med allting", säger de.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-10-15 06:00

E-taek startades av Linda och Karl-Emil Kamperhaug för 19 år sedan.

Under senare år har butiken drivits av Linda och hennes föräldrar, Ingalill och Jan-Olof Kamperhaug som i början av året lade ut företaget till försäljning.

Samboparet Maria Hultqvist och Björn Almgren nappade.

– Vi kände tidigt i vår relation att vi ville göra en affärsmässig satsning tillsammans. Men det var inte särskilt tydligt exakt vad det skulle vara. När det här tillfället dök upp förstod vi båda att vi stod inför en fantastisk möjlighet, säger Maria som har en gedigen bakgrund från företagsvärlden att luta sig mot.
 

2009 var hon med och startade Sky hotel apartments i Tornby tillsammans med två andra personer. Två år senare blev det ett andra hotell, men 2015 avyttrade Maria sin andel i bolagen.

– Det var av personliga skäl. Jag var ensamstående mamma till två barn och kände att tiden inte räckte till. Familjen kom helt enkelt i kläm och så ville jag inte ha det.

Maria Hultqvist valde istället att ta sig an ett annat projekt, som ansvarig för bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017.

– Jag startade det jobbet under 2015 och insåg ganska snabbt att uppgiften var betydligt större än jag hade väntat mig. Ett 40-tal olika byggherrar, kommunen, universitetet, det var hur mycket som helst som skulle länkas ihop. Men det gick och stadsdelen blev alldeles fantastisk. Jag var kvar på tjänsten fram till årsskiftet 2018/2019.

Ungefär där och då fick sambon Björn Almgren, som är delägare i ett företag i finansbranschen, veta att E-teak på Apotekaregatan var till försäljning.

– Jag gick dit och pratade med ägarna. Sedan satte vi oss ned, Maria och jag, och vände och vred på tankar och funderingar. Vi testade en affärsplan och tittade på hur branschen kan komma att se ut om x antal år. När vi såg att det fanns en betydande utvecklingspotential i bolaget bestämde vi oss för att slå till.

Maria Hultqvist medger att det finns risker med en satsning av den storlek som hon och sambon gjort.

– Vi har tagit stora lån. Men risker finns i nästan allt man gör. Och vi tror på branschen, även om konkurrensen är hård. Det handlar om att jobba med företagets identitet och sätta upp hållbara mål som kan infrias. Vi tänker också starta en webbshop som ett komplement till den fysiska butiken.

– Maria blir huvudansvarig. Jag kommer att vara kvar i finansbolaget och hjälpa till på kvällar och helger, säger Björn Almgren.

Möbler är det som tar störst plats i butiken, men E-teak satsar även  på inredningsdetaljer.
Möbler är det som tar störst plats i butiken, men E-teak satsar även på inredningsdetaljer.
Karta: Apotekaregatan 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!