Efter grova rånet – bevisningen räcker inte

Mitt i natten blev en man svårt misshandlad och bestulen på sin bil. Men trots besvärande omständigheter frias de två män som åtalats för att ha deltagit i det grova rånet.

Brottsoffret blev misshandlad med en kofot. Bilden till vänster är hämtad ur polisens förundersökning.

Brottsoffret blev misshandlad med en kofot. Bilden till vänster är hämtad ur polisens förundersökning.

Foto: Fredrik Quist

Linköpings kommun2019-11-18 15:00

Det var under natten till den 22 juni i år som flera maskerade personer bröt sig in i en villa på landsbygden, öster om Linköping. Villaägaren vaknade och försökte att försvara sig med en yxa. 

Rånarna blev våldsamma och slog till villaägaren i huvudet och på axeln med en kofot. Mannen föll omkull och tillfogades en 15 centimeter lång sårskada i huvudet.  

De tre rånarna riktade ett vapenliknande föremål mot mannen och sade att de skulle skjuta honom till döds om han inte överlämnade nycklarna till sin bil.  

Rånarna försvann från platsen i villaägarens bil, värd 800 000 kronor.  

Polisens utredning visade att två män, 22 och 24 år gamla, hade tagit in på hotell i Linköping vid den aktuella tiden. 22-åringen hade dessutom befunnit sig på en bensinstation samtidigt som rånoffret. Polisen kunde även, genom att analysera telefontrafiken, slå fast att både 22-åringen och 24-åringen hade befunnit sig i närheten av brottsplatsen. 

Solna tingsrätt skriver i domen att det föreligger flera besvärande omständigheter för 22-åringen och 24-åringen. Det saknas dock bevisning som knyter männen till brottsplatsen vid själva gärningstillfället. Även om det anses utrett att duon var involverad i planen att stjäla personbilen anses det inte bevisat att de bröt sig in i villan och deltog i rånet. 

24-åringen frikänns helt. 22-åringen döms för andra brott, bland annat grov stöld, till fängelse i ett år och tio månader.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!