Dagligen går miljontals svenskar till matbutiken för att handla. Men var kommer allt ifrån? På Köttboden i Visätter har man märkt av en vilja att se hur köttet blir till.

– Det är spännande att se hur det går till. Lantbruket kan vara ganska dolt, säger Sandra Visuri som har köttboden tillsammans med Robert Larsson.

I maj bjöd de in allmänheten för första gången, och under söndagen var det dags igen, denna gång med jultema. Det var nämligen dags för evenemanget "Julmys i Visätter" som hölls mellan klockan 10 och 15.

Artikelbild

| Sandra Visuri och Robert Larsson har köttboden tillsammans, och Robert arbetar även med lantbruksmaskiner.

– Vi har ett julmys för att locka folk ut till landet, så att de får se hur djuren har det och hur det kan se ut på en bondgård. Vi vill också visa den bra djurhållningen som vi är stolta över, säger Sandra Visuri.

I en tid då klimatförändringar blir allt mer tydliga är det fler och fler som ifrågasätter köttätandet. Även Sandra och Robert tänker på att inte äta för mycket kött.

– Jag tror på minskad köttförbrukning, men det man äter ska vara bra kött, säger Robert Larsson.

För att göra sitt kött så bra som möjligt har man på köttboden satsat på att kravmärka sin produktion, försöka hålla djuren till sina naturliga beteenden och göra allt närproducerat. När djuren ska bli mat fraktar man dem i en egen djurtransport till ett närliggande slakteri.

Artikelbild

| Innan köttboden var Sandra vegetarian, och fortfarande äter hon bara kött från den egna gården.

– Vi sprutar inte gifter i våra marker och vi medicinerar inte djuren i onödan, säger Sandra.

All Köttbodens försäljning sker från den lilla butiken på gården som öppnade i februari, med undantag för några besök till Reko Linköping. Innan dess höll paret på med lantbruk, men köttproduktionen startade de av en lite udda anledning.

Artikelbild

| På gården finns bara dikor, inga mjölkkor.

– Jag var vegetarian innan, men jag kunde tänka mig att äta kött om jag visste hur allt hade gått till. Så då började jag med det här för att kunna äta kött, säger Sandra Visuri.

Förutom att handla mat på gårdens butik kunde besökarna under lördagen hälsa på kossorna i ladugården eller grisarna och fåren i sina hagar. Barnen kunde gå en tipspromenad eller provsitta i olika traktorer, och så bjöds det på julmust och smakprover av gårdens kött.

Artikelbild

| Oskar, till vänster, hjälper Cornelius och Axel att hålla i tipspromenaden.

– Det känns som att folk är glada, tycker det är mysigt och har uppskattat att komma hit, säger Sandra Visuri.

– Och vi har fått mycket beröm för vårat kött, säger Robert Larsson.