I klubbhuset som de bor i under veckan, som Linköpings Seglarsällskap lånar ut, hittade barnen en Kaunas-flagga när de kom, berättar Saule Pajarskaite. Tillsammans med fyra kompisar från Litauen deltar hon den här veckan på en seglarskola i Linköping. De är alla vana optimistseglare hemifrån, men Roxen är något annat.

– Det är spännande att segla här, vinden är väldigt konstig, den ändras hela tiden, säger Simonas Poviliùnas. Där vi seglar hemma i Kaunas är det mycket djupare, och inget sjögräs.

– Det är kul, igår var det jättemycket vind så jag var helt slut på kvällen, säger Saule Pajarskaite.

Artikelbild

| Lite trögt med vind på väg ut mot Roxen.

Staden Kaunas är en av Linköpings så kallade vänorter, vilket innebär att städerna har olika utbyten och samarbeten. Förra sommaren bjöds exempelvis seglare från Linköpings Jolleseglarklubb till en internationell regatta i Kaunas, en seglartävling som sträcker sig över flera dagar. Ambitionen med årets utbyte var att barnen från Litauen och Sverige skulle lära känna varandra, men det har varit lite svårt att kommunicera.

– Det är ganska svårt att få nya vänner när vi inte pratar samma språk, säger Simonas Poviliùnas.

– Jag tror att det hade varit annorlunda om de bodde i svenska familjer, säger tränaren Asta Pajarskiené som hjälper till och översätter när det behövs. Men det kanske blir en annan gång, de är ju alla tio-tolv år och var tydliga med att de ville bo tillsammans den här gången.