Lotsen kan läggas ned: "Det här betyder allt för mig"

Socialförvaltningen i Linköping ska spara 100 miljoner kronor under 2024. Det kan innebära att den öppna verksamheten Lotsen läggs ned. "Det är helt stört – både för samhället och alla som kommer hit", säger deltagaren Alexander Jansson-Erlander.

Alexander Jansson-Erlander besöker den öppna verksamheten Lotsen ofta. Nu protesterar han och övriga besökare mot Linköpings kommuns planer på att lägga ned verksamheten. "Det är helt stört", säger han.

Alexander Jansson-Erlander besöker den öppna verksamheten Lotsen ofta. Nu protesterar han och övriga besökare mot Linköpings kommuns planer på att lägga ned verksamheten. "Det är helt stört", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-02-26 05:00

På Apotekaregatan mitt inne i centrala Linköping, längst upp på tredje våningen, har den öppna verksamheten Lotsen huserat sedan 2005. Till skillnad från en "daglig verksamhet", som erbjuds enligt lagen om LSS, är Lotsen inte lagstadgad. Hit är alla personer, med någon form av psykisk ohälsa eller funktionsvariation, välkomna. Det kan handla om allt från bipolaritet och schizofreni till adhd och autism.

undefined
Mimmi Fridlund är en av de anställda på Lotsen. Hon berättar att ungefär 120 unika personer besöker verksamheten i månaden.

Med anledning av socialförvaltningens 100 miljoner kronor stora sparkrav har personal och deltagare vid Lotsen fått information om att verksamheten kan läggas ned. Mimmi Fridlund jobbar som stödassistent i verksamheten.

– Vi har ungefär 120 unika personer som kommer hit varje månad. Det är någon enstaka som kommer en eller två gånger i månaden men många är här åtta timmar om dagen, säger Mimmi Fridlund, när vi träffar henne och flera av besökarna vid Lotsen.

– Vårt mål är att skapa så bra dagar som möjligt för de personer som kommer hit. Målet är att bryta isolering, att man hittar ett sammanhang och att man känner sig behövd, sedd och lyssnad på. Sen kan man bland annat vara med i köket och laga lunchen eller baka till vårt kafé, fortsätter Mimmi.

undefined
"Lotsen är en öppen verksamhet. Vi erbjuder stöd till dig som har svårigheter i din vardag. Svårigheter kopplade till nedsatt psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsförmåga". Så beskriver kommunen Lotsen på sin hemsida.

På kommunens hemsida står det att Lotsen erbjuder social samvaro, sysselsättning och förstegsträning för att ta sig vidare till jobb eller studier. Här finns en ateljé där besökarna kan ägna sig åt kreativt skapande eller laga sina egna kläder. Många får också praktiskt stöd med allt från fakturor till digital teknik.

Totalt är det fem heltidstjänster på Lotsen.

Vad är det för besked som ni har fått?

– Att verksamheten hänger löst. Personalen fick reda på det några dagar innan deltagarna. Det var jättejobbigt. Om en månad, när nämnden sammanträder, kommer ett av förslagen vara att vår verksamhet ska läggas ned. Vi tycker att personerna som kommer hit behöver Lotsen – så är det bara, säger Mimmi Fridlund.

undefined
Lotsen har betytt mycket för Therese Jonsson och Christina Axén. Båda vittnar om hur verksamheten har hjälpt dem att bryta den sociala isoleringen.

41-åriga Christina Axén, 29-åriga Alexander Jansson-Erlander och 41-åriga Therese Jonsson är några av de personer som ofta besöker Lotsen. De konstaterar att stämningen blivit låg sedan besökarna fick reda på nedläggningshotet.

– Stressen här har varit påtaglig. Det har verkligen känts. Alla har gått runt och deppat och varit oroliga, säger Therese Jonsson och Alexander Jansson-Erlander fyller i:

– Det är helt stört – både för samhället och alla som kommer hit. Om man lägger ned Lotsen kommer det märkas. Psykiatrin och boendestödjarna kommer att få ta en ordentlig smäll.

undefined
På Lotsen kan besökarna ägna sig åt kreativt skapande, men de kan också äta lunch, få hjälp med fakturor eller laga sina egna kläder. Deltagarna kan också hjälpa till att laga maten, baka till kaféet eller städa.

Christina Axén kommer från USA och har ingen nära familj i Linköping. För henne betyder Lotsen mycket.

– Lotsen har varit det stöd runt mig som sett till att jag inte hamnat på sjukhuset igen. Jag är bipolär – och jag har precis tappat min kontaktperson. Om även Lotsen försvinner finns bara min boendestödjare kvar och hon har många som hon hjälper. När jag kommer hit är det som en familj för mig. Här får jag den sociala samvaro jag behöver, säger Christina.

Hur känns det när verksamheten är nedläggningshotad?

– Jag ska försöka att inte gråta nu. Men det känns hårt. Det känns som att jag skulle tappa mycket.

undefined
På Lotsen erbjuds lagad lunch. Något som besökarna, enligt stödassistenten Mimmi Fridlund, kan ha svårt att lösa själva.

Även för Therese och Alexander har Lotsen betytt mycket.

– Det har räddat mig från den isolering jag befann mig i. Nu kommer jag hit fyra dagar i veckan och har möjlighet att äta en lagad lunch. Sen får jag det sociala. Vi pratar, skrattar, spelar kort och delar våra tankar. Vi är som en familj, säger Therese.

– Jag kommer hit varje dag. Det betyder allt för mig. Det handlar mycket om att bryta isoleringen och umgås – istället för att bara ränna runt på stan, säger Alexander.

Socialdirektören Yvonne Thilander arbetar just nu, tillsammans med sin förvaltning, med att ta fram ett slutgiltigt besparingsförslag. Hon bekräftar att Lotsen är en av de verksamheter förvaltningen tittar på.

– Det är en öppen verksamhet som vi inte har någon skyldighet enligt lag att bedriva och först och främst har vi tittat på såna verksamheter. Det vi har skyldighet att göra enligt lag måste vi klara av, säger Yvonne Thilander.

– Jag har full förståelse för att det blir en oro men Linköpings kommun har många andra fina verksamheter. Vi ska titta på var och en av alla som besöker Lotsen och se om det finns något annat alternativ. Samtidigt är Lotsen en jättefin verksamhet så det kanske inte är möjligt för alla att hitta något annat – i alla fall inte något som de är tillfreds med, fortsätter socialdirektören.

undefined
Yvonne Thilander är socialdirektör i Linköping. Hon bekräftar att Lotsen är en av de verksamheter man nu tittar på.

Vad är det för andra verksamheter som kan vara ett alternativ?

– Vi tittar på det för var och en av besökarna. Det är också anledningen till att vi har berättat om planerna för personalen och deltagarna. Vi vill att framförallt personalen ska vara med i det här arbetet. De känner deltagarna bäst. Sen vill jag inte nämna några specifika verksamheter som kan vara ett alternativ. Det kan handla om att vissa verksamheter behöver göra om sina uppdrag lite.

Om ni lägger ned Lotsen, ser ni någon risk med det?

– Jag vill inte föregå beslutet men jag har redan fått signaler om att regionen uppskattar den här verksamheten mycket. Det här är en väldigt fin verksamhet som kommunen har kunnat erbjuda sina invånare, men läget kräver åtgärder.

Socialdirektören bekräftar också att ett förslag, på besparingar, ska finnas framme till social- och omsorgsnämndens sammanträde om ungefär en månad.

Finns det fortfarande hopp om att Lotsen kan leva kvar?

– Det är vi tjänstepersoner som tar fram förslag men till syvende sist är det politiken som fattar beslut, säger Yvonne Thilander.

undefined
Oppositionspolitikern Sofia Frithioff (V) är kritisk till nedläggningsplanerna. "Det här är en besparing som direkt kommer öka kostnaderna för andra insatser och i förlängningen kommer bli dyrare för kommunen och framförallt en kraftigt försämrad hälsa för de som idag besöker Lotsen", säger hon.

Vänsterpartiet och gruppledaren Sofia Frithioff har redan reagerat på nedläggningsplanerna. Partiet konstaterar att nedläggningen skulle spara fyra miljoner kronor.

– Vi har varit oroliga för konsekvenserna av skolnedläggningarna, men det här når en helt annan dimension. Det här är människor som på riktigt riskerar att dö eller få en kraftigt försämrad livskvalitet i en grupp som redan har en stor ohälsa. Det här kommer få stora konsekvenser, säger Sofia Frithioff.

Social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) svarar så här, på frågor om Lotsen, i ett mejl:

"Förvaltningen har fått i uppdrag i att se över anpassningar som de kan göra för att komma ner i budget. Därefter kommer politiken att få ett förslag på anpassningarna. Eftersom det förslaget inte är klart än så kan jag inte svara på nedanstående frågor".

När vi besöker Lotsen är det flera som håller med med kreativt skapande.
När vi besöker Lotsen är det flera som håller med med kreativt skapande.
Karta: Lotsen, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!