Lantmännen köper HKScans svenska verksamhet

Lantmännen köper HKScans svenska verksamhet, däribland i Linköping.

Scan, en gång grundat i Sverige, blir nu åter svenskt i och med Lantmännens uppköp.

Scan, en gång grundat i Sverige, blir nu åter svenskt i och med Lantmännens uppköp.

Foto: Fredrik Palmqvist

Linköping2023-12-29 13:23

– Animalieproduktion har väldigt starka kopplingar till både spannmålsproduktion och mjölkproduktion. Allt det här hänger ihop, och där tror vi att vi med den position vi har kan skapa mervärden och vidareutveckla verksamheten så att det blir riktigt bra, säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef för Lantmännen.

Det var under fredagen som det svenska lantbrukskooperativet skrev avtal med den nuvarande ägaren av HKScan Sweden AB, det finska livsmedelsbolaget HKScan Oyj.

undefined
"Vi hoppas naturligtvis att vi kan bidra till att mer av köttet vi konsumerar är svenskt framöver", säger Magnus Kagevik, vd och koncernchef för Lantmännen.

Vad är det ni ser framför er att ni kan göra som ägare av Scan, som ni inte kunnat göra innan?

– Vi tror ju att vi är en bra ägare av Scans verksamhet, och vår ambition är att vidareutveckla den. Till exempel på nötsidan så importerar vi fortfarande väldigt mycket kött, och vi hoppas naturligtvis att vi kan bidra till att mer av köttet vi konsumerar är svenskt framöver.

Hur ska det gå till?

– Effektiviseringar är ju en del av det här, det är viktigt att man är konkurrenskraftig. Men sen är det också att utveckla det svenska konceptet och göra det ännu mer attraktivt än vad det är idag.

Vad är det för effektiviseringar man kan vänta sig att ni ska försöka genomföra? Mer stordrift?

– Stordrift tror jag inte, Scan är ju en väldigt stor verksamhet redan idag. Det är att titta på investeringar och annat, men det är lite för tidigt att säga det. Vi har ju inte förvärvat bolaget än, säger Magnus Kagevik.

Innan transaktionen går igenom måste den godkännas av berörda myndigheter, som Konkurrensverket, och den förväntas vara genomförd till våren 2024. Affären inbegriper all verksamhet som Scan har i Sverige och varumärkena Scan, Pärsons och Bullens.

– De har ju starka varumärken och dem ska vi se till att vidareutveckla.

undefined
Scan, en gång grundat i Sverige, blir nu åter svenskt i och med Lantmännens uppköp.

Kostnaden för köpet? 60 miljoner euro plus aktier i moderbolaget HKScan corporation till ett värde av cirka 5,5 miljoner euro, motsvarande ett totalt värde av drygt 727 miljoner svenska kronor. Det är vad HKScan uppger i ett pressmeddelande. Dessutom ska Lantmännen återbetala ett lån inom HKScan-gruppen på cirka 50 miljoner euro. Magnus Kagevik vill dock inte kommentera summorna.

– Vi kommenterar inte köpeskillingen, och det gör vi aldrig när vi förvärvar eller avyttrar verksamheter.

Det var år 2007 som finska HKScan Oyj tog över svenska Scan, som förra året hade en omsättning på drygt 8,2 miljarder kronor och gjorde en vinst på drygt 30 miljoner. Företaget har omkring 1 800 anställda vid produktionsanläggningar i Linköping, Kristianstad, Skara, Halmstad, samt vid huvudkontoret i Stockholm.

Hur påverkas verksamheten i Linköping av köpet?

– Till det positiva hoppas jag! Linköpingsanläggningen är ju en väldigt viktig anläggning för Scan, för både nöt och lamm. Det jag tror att vi kan bidra med i större utsträckning nu är att faktiskt investera i anläggningen.

Finns det några konkreta planer?

– Ledningen i Scan har ju önskemål om att göra vissa saker, och de planerna har vi tittat på, men det är inget vi kommer att prata publikt om.

Genom Lantmännens köp blir bolaget, som en gång grundades i Sverige, nu åter svenskägt, något som Kagevik ser positivt på.

– Jag tycker att det känns väldigt bra. Någonting som vi jobbar mycket med i de övriga verksamheterna i Sverige är bland annat livsmedelsberedskap, och i de sammanhangen är det naturligtvis en nytta med att Scan nu blir svenskägt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!