Kassören utsattes för knivhot: "Ett trauma"

Under torsdagskvällen slog flera maskerade män till mot en butik i T1 i Linköping. Rånarna använde ett vasst tillhygge och lämnade butiken med diverse gods. "En grupp av fem personer kom och höll sina knivar mot mitt ansikte", berättar Harshavardhan som jobbade i butiken.

Habibur Rashed och hans fru Manira Sultana har varit med om inbrott tidigare, men aldrig ett såhär våldsamt.

Habibur Rashed och hans fru Manira Sultana har varit med om inbrott tidigare, men aldrig ett såhär våldsamt.

Foto: Jan Novotny

Linköping2023-10-13 06:37

Harshavardhan Ayancha studerar på Linköpings universitet och jobbar extra i butiken för att dryga ut inkomsterna. Han satt i kassan under torsdagskvällen när rånet inträffade.

– En grupp av fem personer kom och höll sina knivar mot mitt ansikte och sa åt mig att gå åt sidan, annars skulle de hugga mig. De sa åt mig att sätta mig på knä, så jag gjorde det, berättar Ayancha.

– Jag är chockad, så det kommer att ta tid att... De skrek hela tiden och kom till mig och höll kniven mot mitt ansikte. Det var ett trauma.

Han har aldrig varit med om något liknande tidigare. Huruvida han kommer kunna jobba igen nu i närtid kan han inte svara på.


Rånarna välte snabbt ner övervakningskameran som satt bakom disken, men de lyckades inte ha sönder den. Butikens ägare Habibur Rashed visar den sekvens av rånet som hamnade på film.

Flera män klädda i svart och med rånarluvor kliver in i butiken. De är beväpnade – åtminstone en ser ut att ha en stor kökskniv i handen. Med höjda röster närmare de sig disken där Harshavardhan Ayancha sitter. Sedan kastas kameran omkull.

Rånarna fick med sig snus, cigaretter, och vejpar. Kassan lyckades de inte öppna. Värdet på det stulna godset har Habibur Rashed svårt att uppskatta, men tror inte att det kommer över beloppet för självrisk på runt 5000 kronor. 

– Så jag räknar att vi kanske inte får nånting, säger Habibur Rashed.

Han berättar vidare:

– Det här är tredje gången.

Första gången butiken utsattes för rån var 2018. Då lyckades polisen fånga förövarna, som visade sig vara 13 år gamla, berättar Habibur Rashed.

Andra gången inträffade 2021 när någon eller några bröt sig in bakvägen och snodde postpaket. 

Men så våldsamt som den här gången har det aldrig varit tidigare.

– Det här är en ny nivå, säger Habibur Rashed.

Han är skakad av det som har hänt.

– Jag mår dåligt, såklart. Det här är inte en stor affär, jag är ingen stor affärsman. Det är en chock för mig, jag måste återhämta mig.

Bortsett från det som inträffat nu tycker Rashed att området är trevligt.

– Vi har en väldigt bra skara grannar. Vi har bra utbyte. Vi försöker hjälpa dem och de hjälper oss.

Utöver den installerade kameran tror inte butiksägaren att det finns fler säkerhetsåtgärder han kan vidta. Däremot önskar han mer insatser från samhället.

– Polisen borde patrullera regelbundet, säger Rashed.

– Polisen borde ta något sorts initiativ för att bygga förtroende hos småföretagare som vi, så att vi kan bedriva affärer utan att vara rädda. 

Ursprungligen kommer Habibur Rashed från Bangladesh, och upplever Sverige som tryggare än hemlandet. "Så den här sortens saker är chockande", säger han.
Ursprungligen kommer Habibur Rashed från Bangladesh, och upplever Sverige som tryggare än hemlandet. "Så den här sortens saker är chockande", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!