Politiker: Vi har inte råd att stötta Funkis

Linköping har inte tillräckligt mycket pengar för att verksamheten Funkis ska kunna drivas vidare.

Enda sättet att säga ja till Funkis är att säga nej till något annat, det hävdar Gustav Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Enda sättet att säga ja till Funkis är att säga nej till något annat, det hävdar Gustav Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Foto: Johnny Gustavsson/Victor Bomgren/Annika Ekstedt

Linköping2020-09-29 18:00

– Så krasst är det, säger Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

undefined
Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tycker att Funkis är bra men tycker inte att det faller inom hans nämnds område.

Han tycker att verksamheten Funkis är bra, men tycker inte att det faller inom hans nämnds område och att då dra på sig kostnader är inte något som kan prioriteras.

–Vi har de ekonomiska förutsättningarna vi har och vi behöver konstant effektivisera våra verksamheter. 

Varför faller det utanför din nämnds ansvarsområde?

– Här handlar det om lektid som ligger mellan förskola, skola och fritids. Då kan inte jag från nämndens sida säga att det är aktuellt att gå in med pengar.

Din nämnd har cirka 3 miljarder att förfoga över, då är en miljon inte så mycket?

– En miljon är mycket pengar och jag måste i så fall titta på var vi ska ta pengar ifrån.

Erik Östman påminner också om att barn- och ungdomsnämnden har ett sparkrav på 55 miljoner. 

Men det sparkravet har ni själva beslutat om?

– Ja, och det beror på att vi har haft kostnader som överskridit intäkterna. Nu måste vi rätta munnen efter matsäcken.

Fredrik Lundén (M) som är tillförordnad ordförande i Social- omsorgsnämnden kan inte kommentera Funkis, eftersom han inte är insatt i frågan.

undefined
Fredrik Lundén (M) har tillfälligt övertagit rollen som ordförande i social- och omsorgsnämnden och har inte satt sig in i ärendet.

En nämnd som skulle kunna vara en kandidat för att finansiera verksamheten är kultur- och fritidsnämnden. Men hos ordförande Gustav Appelberg (L) är beskedet för Funkis lika nedslående.

– Skulle vi ta över verksamheten innebär det att vi antingen måste utöka vår budgetram eller lägga ner någon av de verksamheter vi har.

Linköping bygger, och planerar att bygga, flera stora idrottshallar. Kostnaderna uppgår till många hundra miljoner, bekräftar han.

De här barnen kan förmodligen aldrig nyttja dessa, vore det inte rättvist om de också fick ett ställe där de kan vara aktiva?

– Jo, absolut.

undefined
Möjligheten en nämnd har är att få mer pengar är att ta upp frågan i kommunstyrelsen och be om en utökad ram, säger Gustav Appelberg (L).

I Linköping finns också två av de mest vinstrika kommunala bolagen i landet. Tekniska verken som gick med 723 miljoner i vinst 2019, varav 187 går tillbaka till Stadshus AB. Stångåstadens vinst förra året uppgick till 228 miljoner och av dess gick 75,9 miljoner tillbaka till Stadshus AB.

Gustav Appelberg säger dock att frågan kan tas upp på kommunstyrelsenivå och att en nämnd kan begära en utvidgad budgetram.

– Det skulle kanske lösa problemet, säger han.

Linköping satsar dock en hel del pengar på lekplatser. Snart invigs exempelvis en ny delvis digital lekplats i Magistratshagen. Linköpings kommun är en delfinansiär och har gått in med 3 miljoner kronor i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!