Detta ska byggas i Linköping 2023

Simhall, p-hus, skolor, kontor, mataffär, parker, bro, vårdlokaler, fågeltorn, idrottshallar och en hel del annat byggs i Linköping nästa år. Bostadsbyggandet bromsar in rejält, men drygt 2 000 bostäder finns ändå med på listan över 2023 års byggen.

Under namnet Norrskenet bebyggs den sista delen av Prisotomten i Vasastaden. Ett detaljplanearbete har startats för att fortsätta bygga bostäder längs Industrigatan bort mot Bergsrondellen.

Under namnet Norrskenet bebyggs den sista delen av Prisotomten i Vasastaden. Ett detaljplanearbete har startats för att fortsätta bygga bostäder längs Industrigatan bort mot Bergsrondellen.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-12-29 05:00

Byggtakten i Linköping har varit hög de senaste åren, med ett snitt på drygt 1 300 inflyttningsklara, nya bostäder om året. Där landar även 2022 års siffra. Linköpingspolitikernas mål på 1 050 nya bostäder om året överträffas därmed ännu en gång.

Men nästa år kommer den trenden att brytas. Det blir tydligt när man tittar på hur många nya bostadsbyggen som påbörjats under 2022 – bara drygt 700. Det är ungefär 40 procent färre än vad Linköpings kommun räknade med i början av året.

Mycket talar för att den nedåtgående trenden fortsätter. Boverket spådde nyligen en halvering av bostadsbyggandet i Sverige 2023.

Kommunalrådet Stefan Erikson (M), nytillträdd ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ser ändå ganska optimistiskt på framtiden.

– Många skjuter på sina byggstarter nu, så är det. Men jag upplever ändå att byggherrarna är inställda på att planerade projekt ska bli av. När det gäller intresset för att ta fram nya detaljplaner har ingenting hänt, det arbetet rullar på, säger han.

Efter sommaren har inga lägenhetsbyggen inletts i Linköping. Å andra sidan har villabyggandet gått upp, med över 300 startade småhusbyggen i år.

– Det är glädjande och något vi har arbetat aktivt för de senaste åren. Bland annat med information och rådgivning, men också genom att släppa fram fler villabyggen utan att kräva detaljplan, kommenterar Stefan Erikson.

Genom en enkät till Linköpings byggherrar har vi sammanställt en lista på vilka byggen som väntas pågå i kommunen under 2023. Den innehåller både projekt som startat tidigare och sådana som byggherrarna räknar med ska starta 2023. Många av dem blir därmed inte färdigbyggda förrän 2024 eller 2025.

Tidigare år har listan innehållit ungefär 3 500 bostäder. I år har antalet sjunkit till cirka 2 300 – och det är ändå högt räknat. För flera stora projekt är byggstarten osäker och de kan mycket väl komma att skjutas på framtiden.

Berg
Vreta kloster skola byggs till med plats för sju basenheter, ny matsal och tillagningskök. Klart juni 2023. Renoveringar av de gamla skollokalerna påbörjas våren 2023.

Göta kanalbolag planerar att bygga om en före detta elkopplingsstation till våffelbod med sommarförsäljning

Berga
HSB har i sommar inflyttning i den tredje och sista etappen i Berga Park, brf Ridderstad med 47 lägenheter.

Centrum
Vasaparken bygger ett tiovåningshus med 60 lägenheter och en lokal vid korsningen Sankt Larsgatan/Drottninggatan. Beräknad inflyttning i början av 2024.

Vasaparken uppför också ett hus med sex lägenheter och en lokal på Borgmästaregatan.

Djurgården
Kommunen lägger ned ledningar och bygger gator för stadsdelens första etapp.

Stångåstaden planerar cirka 200 lägenheter. Oklart om det kan bli byggstart under 2023.

undefined
Stångåstaden bygger 114 lägenheter framför Stolplyckan.

Djurgårdsgatan
Stångåstaden bygger 114 lägenheter framför Stolplyckan. Byggstarten är planerad till våren 2023 och inflyttning till senare delen av 2025. 

Tosito hoppas i höst kunna påbörja bygget av 70 bostadsrätter/trygghetsboende vid Ryttargårdskyrkan. Inflyttning är planerad till början av 2025.

Ebbepark
Stångåstaden bygger 62 bostadsrätter i kvarteret Lugnet, med inflyttning under våren. Det är de sista av totalt 354 bostäder i kvarteret.

I kvarteret Dynamiken färdigställer Stångåstaden i vår 111 lägenheter och 5 lokaler. Eventuellt kan nästa etapp med 213 lägenheter komma igång under 2023.

Stångåstaden bygger även 106 lägenheter, varav 49 är seniorbostäder, i kvarteret Labbet. Inflyttning i början av 2024.

Sankt Kors bygger Fabriken, ett 5 500 kvadratmeter stort sexvåningshus med kontors- och butikslokaler. Inflyttning i början av 2023.

Sankt Kors anlägger även Manillaparken, en publik park på 2 275 kvadratmeter som beräknas stå klar i september 2023. Inkilad under parken byggs "Roligheten", en byggnad avsedd för café, bageri eller restaurang.

undefined
Roligheten, så kallas byggnaden i Ebbepark som ska ligga inkilad under Manillaparken, en publik park på 2 275 kvadratmeter.

Ekholmen
Ny- och ombyggnad av Blästadsskolan F–6 med grundsärskola och fritidshem för 504 elever. Start 2023, klart juni 2024.

Ekängen
Kommunen bygger gator och ledningar på Näsby 5:55. Där ska senare cirka 275 enfamiljshus byggas.

Folkungavallen
Den nya simhallen väntas blir klar under våren. Med sina 21 732 kvadratmeter blir den störst i Sverige och nästan dubbelt så stor som den gamla simhallen.

Intill simhallen öppnar i februari p-huset Neptunus med plats för bland annat 600 bilar, bilpool och cyklar samt mataffär i bottenvåningen.

Stångåstaden ska bygga 63 lägenheter och hoppas på byggstart under 2023. Det kan eventuellt också bli byggstart för 113 studentlägenheter.

Emriks bro över Tinnerbäcksravinen vid simhallen blir klar i juni 2023.

undefined
Parkeringshuset (kallas även "mobilitetshubben") Neptunus, med bland annat mataffär och drygt 600 bilplatser, blir klart i februari. Senare i vår ska den nya simhallen invigas.

Garnisonen
Intea Garnisonen bygger 6 600 kvadratmeter åt Region Östergötland. Hit ska ögon- och logopedmottagningarna flytta. Klart runt årsskiftet 2024/2025.

Gottfridsberg
Stångåstaden planerar att bygga ut studentområdet Flamman med 159 lägenheter. Oklart om det blir byggstart under 2023.

Johannelund
Johannelundsparken ska utvecklas med start i höst.

Kåparp
Kommunen förbereder för en utbyggnad av verksamhetsområdet. Klart hösten 2024.

Lambohov
Tekniska verken bygger en 45 meter hög ackumulatortank, en sorts jättetermos för 33 000 kubikmeter vatten. Invigs i maj 2023. 

Ljungsbro
Botrygg bygger 18 rad/parhus. Påbörjas preliminärt i höst.

Knivingelund bygger 19 hyreslägenheter som blir klara i sommar.

Göta kanalbolag ska bygga en 1 400 kvadratmeter stor verkstad i Blåsvädret. Byggstart i slutet av 2023.

undefined
I Ljungsbro bygger Knivingelund 19 hyreslägenheter som blir klara i sommar.

Mjärdevi
Diskettgatan ska förlängas.

Ryd
Victoriahem bygger färdigt etapp 2 med 111 lägenheter, inflyttning 1 mars.

Kommunen planerar en ny infartsparkering med anslutande gång- och cykelväg.

Skeda udde
Obos säljer tomter och bygger 25 villor.

Skogsvallen
Botrygg bygger 60 bostadsrätter och 60 hyresrätter samt ett LSS-boende, alternativt 5 radhus. Färdigt hösten 2023.

Spridd/Astate ska bygga 18 bostadsrätter i parhus. Tänkt byggstart kvartal 4 2023.

Calmstad börjar under 2023 bygga nio villor på Skogsvallen.

BC Bygg och Ascape ska bygga 14 bostäder – åtta villor och tre parhus.

undefined
Flera projekt är på gång på Skogsvallen i Hjulsbro. Spridd och Astate ska bygga nio parhus med totalt 18 lägenheter.

Skäggetorp
Willhem bygger om kontor till 106 hyreslägenheter som blir inflyttningsklara i maj.

Stångåstaden bygger 46 lägenheter för att ersätta den fastighet som brandskadades 2020. Planerad inflyttning under hösten 2023.

Stadsdelsparken ska utvecklas med start i höst.

Slaka

Kommunen bygger gator på Häradsjorden. Här ska sedan Obos bygga radhus och villor, sammanlagt 47 bostäder, med trolig byggstart 2024.

Stångån
Raststuga med fågeltorn ska i höst byggas vid Stångåmynningen.

Restaureringen av kajerna fortsätter. Under 2023 färdigställs sträckan mellan Drottningbron och Tinnerbäckens utlopp.

Södra Ekkällan
Bonava bygger 60 bostadsrätter i brf Kryddan. Klart under det första kvartalet 2024.

JM färdigställer under våren de sista 50 av totalt 109 lägenheter i brf Gläntan.

undefined
JM färdigställer under våren de sista 50 av totalt 109 lägenheter i brf Gläntan.

Tornby/Mörtlösa
Ullevileden mellan Tornby och Mörtlösa har planerad byggstart i sommar och ska vara klar julen 2025.

Trädgårdsföreningen
Fontänen byggs om, beräknas vara klar i juni. Tillgängligheten till Jättegrytorna förbättras under året.

Universitetssjukhuset
Bygget av Tinnerbäckshuset fortsätter och den sista delen väntas bli klar under 2024. Huset kostar drygt 1,1 miljarder kronor och ska innehålla vuxenpsyk, barnpsyk, habilitering, beroendeklinik och forskning.

Vallastaden
K2A uppför två hus med sammanlagt 90 studentbostäder. Dessutom bygger företaget 22 trygghetsbostäder i kooperativ hyresrätt. Färdiga 2023.

Hufu färdigställer i april 23 hyreslägenheter och en lokal.

RAW Property färdigställer etapp 1 med 25 bostäder i april–maj 2023. Målet är att starta etapp 2 med 44 bostäder under 2023.

Riksbyggen uppför tre stadsradhus med äganderätt. Inflyttning mars 2023.

undefined
Vallastaden fortsätter att växa, om än i långsammare tempo. K2A bygger 90 studentbostäder samt 22 trygghetsbostäder. Klart under det tredje kvartalet 2023.

Vasastaden

På gamla Prisotomten i Övre Vasastaden bygger Stångåstaden de sista 85 lägenheterna av totalt 300. Sju kommersiella lokaler ingår också i denna etapp. Preliminär inflyttning våren 2023.

Bygget av Nya Vasahallen pågår, med två idrottshallar anpassade för truppgymnastik och parasport. Klart april 2024.

undefined
Under namnet Norrskenet bebyggs den sista delen av Prisotomten i Vasastaden. Ett detaljplanearbete har startats för att fortsätta bygga bostäder längs Industrigatan bort mot Bergsrondellen.

Vidingsjö
Lejonfastigheter bygger om och till Vidingsjöskolan med idrottshall, matsal och tillagningskök, salar för slöjd och musik samt bibliotek. Klart juli 2025.

Vikingstad
Ekeblad bostad bygger 22 bostäder fördelat på 10 lägenheter, 10 radhus och 2 parhus. Färdiga i juni 2023.

Svensk Husproduktion bygger 28 radhus. Inflyttning i juni 2023.

Obos bygger 22 bostadsrätter i radhus. Inflyttning i september 2023.

Östra Malmskogen
Alta Fastigheter byggstartar cirka 7 000 kvadratmeter lager och verksamhetsytor på Idögatan. Majoriteten byggs och hyrs ut till Ramirent som flyttar in till årsskiftet 2023/2024.

Bostadsbyggen i Linköping

SCB har statistik över antalet nybyggda bostäder från 1975 och framåt. Sedan 1989 förs även statistik över nettotillskottet från ombyggnation.
Så här många bostäder har byggts i Linköpings kommun (nybyggnation + nettotillskott från ombyggnation)

2022 t o m november: 1 314 (1 245 + 69)
2021: 997 (957 + 40)
2020: 1 604 (1 515 + 89)
2019: 953 (896 + 57)
2018: 1 443 (1 362 + 81)
2017: 1 939 (1 813 + 26)
2016: 1 180 (1 140 + 40)
2015: 940 (899 + 41)
2014: 568 (557 + 11)
2013: 589 (591 - 2)
2012: 449 (426 + 23)
2011: 394 (388 + 6)
2010: 456 (456 + 0)
2009: 478 (478 + 0)
2008: 774 (717 + 57)
2007: 701 (695 + 6)
2006: 540 (482 + 58)
2005: 445 (413 + 32)
2004: 535 (498 + 37)
2003: 1 104 (1 042 + 62)
2002: 350 (299 + 51)
2001: 277 (297 - 20)
2000: 378 (234 + 144)
1999: 401 (176 + 225)
1998: 375 (203 + 72)
1997: 372 (311 + 61)
1996: 595 (433 + 162)
1995: 610 (517 + 93)
1994: 447 (381 + 66)
1993: 587 (561 + 26)
1992: 1 416 (1 331 + 85)
1991: 1 042 (1 018 + 24)
1990: 1 174 (1 146 + 28)
1989: 1 068 (1 061 + 7)
1988: 484
1987: 719
1986: 555
1985: 465
1984: 651
1983: 1 320
1982: 1 136
1981: 950
1980: 978
1979: 899
1978: 665
1977: 880
1976: 696
1975: 1 485
Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!